Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Devínska Nová Ves bude hospodáriť s rozpočtom vyše 7,7 milióna eur

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Najviac peňazí, a to viac ako tri milióny eur, by mala dať mestská časť do vzdelávania, keďže je rovnako ako ostatné bratislavské mestské časti zriaďovateľom materských a základných škôl.

Bratislava 15. decembra (TASR) – Bratislavská Devínska Nová Ves bude v budúcom roku hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom vyše 7,7 milióna eur. Rozhodli o tom v stredu (14. 12.) poslanci na zasadnutí miestneho zastupiteľstva, keď schválili rozpočet mestskej časti na rok 2017. "Ja som veľmi spokojný. U nás sa nechválime, u nás robíme. Som veľmi rád, že aj v budúcom roku budeme môcť pokračovať v mnohých investičných projektoch. Tých nemajú toľko ani mnohé väčšie mestské časti," uviedol dnes pre TASR devínskonovoveský starosta Milan Jambor s tým, že do rozpočtu sa zahrnuli aj mnohé nápady, ktoré vzišli od poslancov, poslaneckých klubov či komisií, ale aj od občanov.

Najviac peňazí, a to viac ako tri milióny eur, by mala dať mestská časť do vzdelávania, keďže je rovnako ako ostatné bratislavské mestské časti zriaďovateľom materských a základných škôl. Cieľom je zlepšenie vzdelanostnej gramotnosti, aj pre lepšie uplatnenie na trhu práce, ale zároveň aj podpora zdravého životného štýlu detí a mládeže.

Takmer 600.000 eur by malo poputovať do kultúry, teda na podporu kultúrnych zariadení či kultúrnych a spoločenských aktivít miestneho významu, na pamiatkovú starostlivosť pre zachovanie kultúrneho dedičstva či zlepšenie služieb turistickej informačnej kancelárie. Pre oblasť športu, ktorá zahŕňa športové areály, ale aj samotné športové aktivity, je v rozpočte vyčlenených 210.000 eur.

Mestská časť by mala zároveň investovať viac ako 326.000 eur na údržbu, čistenie a opravy exitujúcich komunikácií, teda ciest a chodníkov, výstavbu nových, na vodorovné a zvislé dopravné značenie či údržbu splaškovej a dažďovej kanalizácie. Oblasť životného prostredia je podporená takmer 457.000 eur, čiže na údržbu verejných priestranstiev, starostlivosť o zeleň či detské ihriská.

Samospráva nezabúda ani na sociálnu starostlivosť a poskytovanie sociálnych služieb, ktoré zahŕňajú zariadenie sociálnych služieb, opatrovateľskú službu, finančnú podporu pre rodiny s deťmi v rôznych situáciách, napr. v hmotnej núdzi pomoc pre seniorov, sociálno-právnu ochranu či podporu sociálnych a charitatívnych organizácií. Pre túto rozpočtovú kapitolu bolo schválených takmer 300.000 eur. Oblasť bývania a občianskej vybavenosti by mala zhltnúť takmer 485.000 eur.

Mestská časť chce aj v budúcom roku pokračovať v mnohých rozvojových projektoch. Plánuje napr. rekonštrukcie budov alebo ich častí pokiaľ ide o školské objekty, ale aj rozširovanie kapacít materských škôl. Pokračovať by sa tiež malo v zatepľovaní niektorých objektov, ale aj v oprave ciest a chodníkov či budovaní parkovacích miest a spevnených plôch.

Naplánované je tiež vybudovanie parku Charkovská v areáli bývalej základnej školy, pokračovanie rekonštrukcie areálu bývalej „Textilanky“, kde bude aj požiarna zbrojnica pre dobrovoľný hasičský zbor mestskej časti, vyrovnanie vlastníckych vzťahov a následná rekonštrukcia terasy na ulici Milana Marečka, postavenie pamätníka ako pripomienky na dávne slovansko-avarské pohrebisko, ktoré na území mestskej časti v minulosti bolo či výstavba turistickej rozhľadne na Devínskej Kobyle s vyhliadkou na Bratislavu, Záhorie či Rakúsko a Alpy.

Devínskonovoveskí poslanci zároveň zobrali na vedomie vyhliadkové rozpočty mestskej časti na roky 2018 a 2019.