Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

V Bratislave sa bude od zajtra diskutovať o budúcnosti eurozóny

Foto: CENTER FOR EUROPEAN AFFAIRS

Predstavitelia Európskej centrálnej banky, Európskej komisie a ministerstiev financií z viacerých členských štátov EÚ, vrátane Grécka a Nemecka, budú od zajtra v Bratislave hľadať liek na eurokrízu.

Bratislava 18. februára (TERAZ.sk - OTS) - Slovenský veľvyslanec pri EÚ Ivan Korčok očakáva, že hovoriť sa bude najmä o bankovej únii a o tom, čo sa malo pri záchrane eura urobiť inak. Dvojdňovú konferenciu pod názvom “Vytváranie skutočnej hospodárskej a menovej únie”, ktorá je súčasťou dlhodobého projektu Tatra Summit, organizuje Centrum pre európske záležitosti (CEA) v spolupráci s bruselským think-tankom Bruegel a Inštitútom finančnej politiky Ministerstva financií SR. „Pre Slovensko je táto konferencia jednoznačne pozitívna reklama, pretože sme schopní dostať k nám ľudí, ktorí budú mať na podobu budúcich zmien v eurozóne výrazný vplyv,” povedal Korčok v rozhovore pre denník Pravda. Pôjde pritom o prvé a najväčšie fórum svojho druhu na Slovensku, kde sa bude hovoriť budúcnosti eurozóny a ďalšej európskej finančnej integrácii. Podujatie začne večernou diskusiou - Quartetóriom - kde sa stretnú predstavitelia štyroch sektorov: verejného, súkromného, mimovládneho a médií.

Okrem podpredsedu Európskej komisie Maroša Šefčoviča prídu na Tatra Summit do Bratislavy tiež člen výkonnej rady Európskej centrálnej banky Jörg Asmussen, predseda pracovnej skupiny Eurogroup Thomas Wieser či štátny tajomník gréckeho ministerstva financií Panos Tsakloglou. Nebudú však chýbať ani zástupcovia európskych bánk a súkromného sektora, napríklad Deutsche Bank, J.P. Morgan či Východoslovenskej energetiky. Že sa toto podujatie koná práve na Slovensku, nie je náhodou. „Takúto diskusiu môže podnietiť práve Slovensko, jediná krajina vyšehradskej štvorky, ktorá je súčasťou eurozóny,” vysvetlil veľvyslanec Korčok, ktorý je zároveň zakladajúcim členom CEA.

Iniciatíva pre konštruktívnu debatu
Quartetórium je séria pravidelných stretnutí odborníkov zo štyroch sektorov – mimovládny a akademický sektor, predstavitelia vlád, súkromný sektor a médiá – ktorí budú diskutovať o aktuálnych ekonomických a politických, medzinárodných a európskych záležitostiach. Hlavný dôraz je kladený práve na silné a rovnocenné zastúpenie predstaviteľov všetkých štyroch sektorov.

Centrum pre európske záležitosti predstavuje iniciatívu Slovenskej atlantickej komisie, ktorej cieľom je budovanie silnej, konštruktívnej, ale kritickej európskej komunity na Slovensku, schopnej dlhodobo kultivovať a formovať verejnú, odbornú a politickú debatu o budúcnosti Európy a postavenia Slovenska v nej. Založením novej mimovládnej organizácie, sledujeme cieľ vypĺňania priestoru na slovenskom trhu, ako i cieľ prispievania k dlhodobo udržateľnej európskej komunite na Slovensku, ktorá bude schopná ponúkať praktické riešenia pre úspešnú Európu.