Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Karlova Ves využije pôžičku rezortu financií na pokrytie príjmov

Fotografia z rekonštrukcie karloveskej radiály. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Suma v žiadosti o pôžičku sa rovná čiastke, o ktorú podľa prognózy MF SR prišla mestská časť v dôsledku výpadku dane z príjmov fyzických osôb.

Bratislava 22. septembra (TASR) – Bratislavská mestská časť Karlova Ves využije možnosť získať bezúročnú pôžičku ministerstva financií na pokrytie výpadku príjmov v dôsledku pandémie nového koronavírusu. Poslanci mestskej časti na utorkovom rokovaní schválili prijatie pôžičky vo výške 319.890 eur na krytie bežných aj kapitálových výdavkov roka 2020.

Suma v žiadosti o pôžičku sa rovná čiastke, o ktorú podľa prognózy MF SR prišla mestská časť v dôsledku výpadku dane z príjmov fyzických osôb. Rezort financií podľa uznesenia vlády z 12. augusta zároveň samosprávam poskytol možnosť využiť návratnú finančnú pomoc na krytie tohto deficitu. Žiadosť o príspevok je potrebné podať do 31. októbra, pridelené prostriedky potom musí samospráva minúť do konca aktuálneho roka.

"Úrad mestskej časti v súčasnosti vyhodnocuje investičné aj bežné výdavky, ktoré navrhne na rokovaní miestneho zastupiteľstva ako najvhodnejšie na takéto refinancovanie," doplnila samospráva v predloženom materiáli k uzneseniu.

Poslanci mestskej časti v utorok schválili i odpustenie 50 percent nájomného pre podnikateľské subjekty, využívajúce priestory v majetku mestskej časti. Opatrenie sa týka obdobia sťaženého užívania v súvislosti s plošnými nariadeniami, ktoré sa týkali pandémie COVID-19. Odpustenie polovice nájomného sa vzťahuje na tie subjekty, ktoré splnili, ale aj tie, ktoré nesplnili podmienky poskytnutia dotácie na úhradu nájomného z rozpočtovej kapitoly Ministerstva hospodárstva (MH) SR. Ide celkovo o 23 subjektov, ktoré podmienky splnili a sedem, ktoré podmienky zákona nesplnili.