Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Od dnešného dňa sa upravili cestovné poriadky vlakov a autobusov

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Na území celého Slovenska došlo k zmenám vo vlakovej a autobusovej preprave.

Bratislava 15. decembra (TASR) – Na trase z Bratislavy do Pezinka a späť bude od dnešného dňa premávať 10 nových vlakových spojov. Celkovo bude na tejto trati Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) vypravovať 60 vlakov denne. Novinky so sebou prináša pravidelná úprava cestovného poriadku vlakov, ktorá vstupuje do platnosti od dnešného dňa.

Nové vlakové spoje, ich zahustenie a lepšie prepojenie na autobusovú dopravu majú podľa železničiarov v tomto úseku umožniť ľuďom alternatívu v cestovaní oproti doprave autom. Východiskovou stanicou pre nové vlaky bude Pezinok, odkiaľ pôjdu ráno dva vlaky, ktoré majú zabezpečiť dopravu do hlavného miesta na 7.00 h a 8.00 h. Poobede zase v opačnom smere pôjdu tri nové vlaky. Celkovo majú byť ľuďom spoje k dispozícii ráno v pätnásťminútových intervaloch a popoludní v dvadsaťminútových intervaloch.

V rámci nového cestovného poriadku sa upravuje tiež prepojenie Trnavy s juhom Slovenska. Na trase z Trnavy do Galanty pribudne počas víkendov osem nových vlakov. Menia sa aj prestupy z a na EuroCity (EC) vlaky. Na úseku z Bratislavy do Kútov budú prestupy a prípoje zabezpečené v Bratislave, kým pôvodne boli v Kútoch.

Napríklad, ak chce ísť cestujúci z Malaciek do Budapešti, nastúpi v Malackách do osobného vlaku a v Bratislave prestúpi do EC vlaku do Budapešti. Najprv mu príde osobný a po ňom je odchod EC vlaku.


V Prešovskom či Košickom kraji začnú od dnes jazdiť nové vlaky

Nové vlaky pridávajú od dnešného dňa železničiari aj na východe Slovenska. Od pravidelnej úpravy cestovného poriadku, ktorá začína platiť práve dnes, pribudne napríklad na trase z Kežmarku do Starej Ľubovne počas víkendov päť vlakov. Denne bude jazdiť v tomto úseku 10 vlakov v taktovom režime.

Súčasne pridáva Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) nový osobný vlak aj na trati z Kežmarku do Popradu, ktorý má odchod o 19.50 h. Z Košíc do Čiernej nad Tisou pribudnú zase dva vlaky počas víkendov, denne bude jazdiť na tejto trati celkovo 11 vlakov. Nový osobný vlak začne jazdiť aj z Popradu do Košíc a celkovo sa v úseku dobuduje pravidelný taktový systém.

Pár vlakov navyše začne jazdiť aj z Prešova do Bardejova a skráti sa pobyt priamych vlakov z Košíc do Lipian v stanici v Prešove zo súčasných 25 minút na dve minúty u väčšiny spojov. Súčasne na trati z Prešova do Lipian pribudne jeden vlak, celkovo bude na trati 11 vlakov za deň každým smerom.

Vlaky Tatranských elektrických železníc, ktoré premávajú vo Vysokých Tatrách sa podľa železničiarov prispôsobia taktovému grafikonu diaľkových spojov na trati medzi Bratislavou a Košicami. Rýchliky z Košíc budú mať zabezpečené prípoje do Tatier v stanici v Poprade a vlaky z Bratislavy v stanici v Štrbe.


V Banskobystrickom kraji pribudne vlak pre sestričky z nemocnice

Lepšie dochádzanie pre zdravotnícky personál z nemocnice v Banskej Bystrici či pracovníkov z priemyselného parku. Aj toto má priniesť obyvateľom Banskobystrického kraja úprava cestovného poriadku vlakov. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) spúšťa nový grafikon do praxe práve od dnešného dňa.

Po novom tak pribudne vlak z Banskej Bystrice do Brezna o 19.42 h, ktorý má zabezpečiť dochádzanie domov personálu zo zmien v nemocnici. Súčasne sa posunú ranné vlaky na trase z Banskej Bystrice do Zvolena a opačne, aby mohli ľudia lepšie dochádzať do priemyselného parku vo Vlkanovej. Doteraz podľa ZSSK čakali 20 minút v Banskej Bystrici, po novom bude čakanie trojminútové. Zároveň budú bez prestupovania pokračovať rovnakým vlakom do Vlkanovej.

Vhodnejšie budú tiež nastavené školské vlaky, ktorými dochádzajú deti z Medzibrodu, Brusna, Nemeckej či Podbrezovej do škôl v Brezne. Jazdný čas ranného vlaku, čo prichádza do Brezna, bude o 21 minút kratší. Cestujúcim a najmä študentom má pomôcť aj nový víkendový prípoj pre Banskobystričanov do Bratislavy. Zároveň sa na trati medzi Zvolenom a Fiľakovom zavedie dvojhodinový takt denných vlakov.

Obyvateľom Nitrianskeho kraja prinesú zmeny v cestovnom poriadku železníc napríklad nový pár vlakov na trati z Nitry cez Šurany do Nových Zámkov. Z Nitry bude vyrážať o 12.53 h a príchod do Nových Zámkov bude mať o 13.46 h. Súčasne počas víkendov pribudnú dva vlaky na trati z Levíc do Nových Zámkov a denne bude v úseku jazdiť celkovo 17 vlakov.

Na trasách z Nových Zámkov cez Nitru do Topoľčian a z Nitry do Leopoldova sa zavedie dvojhodinový celodenný takt osobných vlakov. Zlepšiť sa majú aj prípoje z Nitry do Leopoldova na rýchliky do Bratislavy, kde bude prestup na tieto spoje trvať tri minúty.


Obyvateľom Žilinského kraja sa má lepšie cestovať do Čadce či Rajca

Lepšie možnosti cestovania získajú od dnes aj obyvatelia Žilinského kraja. Posilní sa napríklad doprava zo Žiliny do Čadce či zo Žiliny do Rajca. Novinky prináša upravený cestovných poriadok vlakov, ktorý vstupuje do platností dnešným dňom.

Súčasne sa od 15. decembra rozšíri aj ponuka pre ľudí čo dochádzajú do škôl či zamestnania z Turčianskych Teplíc cez Martin do Vrútok alebo zo Žiliny do Ružomberka. Počas pracovných dní pribudnú v týchto úsekoch dva nové vlaky. Jedným je osobný vlak zo Žiliny do Ružomberka s odchodom o 15.19 h a druhým vlak z Hornej Štubne do Vrútok o 5.22 h., ktorý bude mať vo Vrútkach prípoj na osobné vlaky do Žiliny a Liptovského Hrádku.

Zmeny nastanú aj v prípade vlakov, ktoré premávajú v Trenčianskom kraji. Napríklad na trati zo Žiliny cez Trenčín do Nového Mesta nad Váhom budú spoje premávať v dvojhodinovom intervale a vo frekventovaných časoch počas dňa aj v hodinovom intervale. Spoje sú však podľa Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) stále obmedzené výlukami, ktoré spôsobuje úprava trate najmä na trase z Trenčína po Púchov.

Súčasne sa v Novom Meste nad Váhom skráti prestupný čas medzi rýchlikmi, ktoré jazdia z Bratislavy do Košíc a naopak, a regionálnymi vlakmi zo smerov ako Stará Turá, Myjava, Vrbovce, Veľká nad Veličkou a späť. A to z doterajších 20 až 25 minút na 5 až 15 minút.