Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Z Bratislavy možno od dnešného dňa opäť lietať do Prahy

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Linka medzi Bratislavou a Prahou v aktuálnej zimnej sezóne nadväzuje na spoje Českých aerolínií smerujúcich z Prahy do ďalších destinácií.

Bratislava 11. decembra (TASR) - Na letisku v Bratislave sa dnes opäť obnovilo tradičné letecké spojenie medzi Prahou a slovenským hlavným mestom. Pravidelnú linku otvorili České aerolínie (ČSA), ktoré dnes súčasne spustili aj spojenie z Bratislavy do Košíc. ČSA týmto obnovili najstaršie československé spojenie medzi Prahou, Bratislavou a Košicami, ktoré bolo po prvý raz otvorené v máji 1924.

"Letecké spojenie miest Praha, Bratislava a Košice je tradičným spojením a neodmysliteľne patrí na leteckú mapu nášho stredoeurópskeho regiónu," skonštatoval dnes v Bratislave riaditeľ Letiska M. R. Štefánika Ivan Trhlík.

Linka medzi Bratislavou a Prahou v aktuálnej zimnej sezóne nadväzuje na spoje Českých aerolínií smerujúcich z Prahy do ďalších destinácií. Pri jedenástich z nich je čakacia doba na prestup v Prahe do dvoch hodín, či už na prílete alebo na odlete. Patria medzi ne napríklad lety do Barcelony, Bukurešti, Kodane, Kyjeva, Milána alebo Moskvy.

V letnej sezóne 2014 sa ČSA chystajú postupne zvýšiť počet spiatočných spojov medzi Prahou a Bratislavou a od apríla 2014 chcú rozšíriť počet nadväzných spojov. Napríklad do Madridu, Nice, Petrohradu, Zürichu či Ženevy. Podľa riaditeľa pre obchod ČSA Stanislava Zemana chcú aerolínie týmto krokom prispieť k prepojeniu regiónov a zvýšeniu ich atraktivity pre domácich a zahraničných investorov.

Na trase Praha – Bratislava - Košice budú odteraz ČSA vybavovať po dva spiatočné lety denne každý pondelok, stredu a piatok. Od marca 2014 ponuku rozšíria na 10 spojov za týždeň. Spoje zabezpečujú turbovrtuľové lietadlá ATR 42 alebo ATR 72. Let medzi Prahou a Bratislavou potrvá 60 minút, medzi Košicami a Bratislavou 50 minút.



Linka medzi Prahou a Bratislavou je pritom najstarším spojením v histórii Českých aerolínií. Prvý obchodný let vtedajších Československých štátnych aerolínií bol vybavený 29. októbra 1923 z Prahy a smeroval do Bratislavy. Po necelom roku, 12. mája 1924, bola linka predĺžená o úsek Bratislava – Košice, čím vznikla prvá československá letecká transverzála zabezpečujúca strategické prepojenie všetkých troch metropol.