Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Bratislavská vodárenská spoločnosť zmení ceny vodného a stočného

Bratislavská vodárenská spoločnosť Foto: TASR

Aktuálne totiž nepremieta do cien vodného a stočného v plnej miere zvýšené náklady na energie.

Bratislava 20. januára (TASR) – V regióne pôsobnosti Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS) sa od 24. januára zmení cena vodného a stočného. TASR o tom informoval riaditeľ komunikácie BVS Peter Podstupka s tým, že táto zmena pre priemernú trojčlennú rodinu znamená mesačné navýšenie platby o menej ako tri eurá mesačne.

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) schválil podľa Podstupku nové ceny vodného pre bežných odberateľov na úrovni 1,443 eura za kubický meter (m3) s DPH. Cena za odvádzanie a čistenie odpadovej vody verejnou kanalizáciou bude od 24. januára vo výške 1,350 eura za m3 s DPH.

"ÚRSO stanovil nové ceny vodného a stočného pre región nášho pôsobenia tak, aby vodárne mohli začať aktívne a systematicky znižovať investičný dlh, ktorý sa pohybuje v stovkách miliónov eur a ktorý sa prejavuje v častejších poruchách na infraštruktúre," povedal generálny riaditeľ BVS Peter Olajoš.

BVS tvrdí, že v porovnaní s cenou vody na východnom Slovensku je cena jedného kubického metra pitnej vody na území jej pôsobenia nižšia približne o 50 centov a stočné je lacnejšie približne o 30 centov. Aktuálne totiž nepremieta do cien vodného a stočného v plnej miere zvýšené náklady na energie.

Vodárenská spoločnosť vyzve svojich zákazníkov listom alebo mailom, aby v termíne od 24. do 31. januára nahlásili aktuálny stav vodomeru na svojich odberných miestach. Za nahlásenie stavu vodomeru v bytových domoch spravovaných správcovskou spoločnosťou zodpovedá príslušný správca.

"V prípade, že sa zákazník rozhodne nenahlásiť stav vodomeru v uvedenom termíne, bude na výpočet spotreby použitý odhad na základe historickej spotreby. Tento proces je plne automatický a zákazník oň nemusí žiadať. Stav vodomeru nie je potrebné nahlasovať ani pri nulovom odbere vody," spresnil Podstupka.