Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Ekonomika

Bratislavské Coneco ponúka inovácie v stavebníctve aj poradenstvo

Na snímke expozícia stavebníctva a stavebných materiálov na medzinárodného veľtrhu Coneco a veľtrhu energetickej efektívnosti Racioenergia v bratislavskej Inchebe. Foto: TASR - Andrej Galica

Súbežný 32. veľtrh energetickej efektívnosti Racioenergia predstavuje možnosti a riešenia pre udržateľnosť a úsporu.

Bratislava 20. marca (TASR) - Komplexný prierez odvetvím stavebníctva a pridružených segmentov prináša v stredu otvorený 43. medzinárodný veľtrh stavebníctva Coneco na bratislavskom výstavisku Incheba. Súbežný 32. veľtrh energetickej efektívnosti Racioenergia predstavuje možnosti a riešenia pre udržateľnosť a úsporu. Návštevníkom sa predstavuje viac ako 160 vystavovateľov zo Slovenska, Česka, Maďarska, Poľska, Rakúska, Slovinska, Talianska a Ukrajiny, informovali organizátori.

Súčasťou expozícií sú stavebné systémy, inovatívne technológie, dizajnové komponenty a riešenia pre hrubú stavbu aj interiér. V ponuke spoločností nájdu návštevníci aj konštrukčné, izolačné a obkladové materiály, okná a dvere, technológie na odvlhčovanie muriva, hydroizolačné systémy, krby a kachle, elektrické radiátory či podlahové vykurovanie. Ako zabrániť únikom tepla, zabezpečiť tepelnú pohodu bez vysokých nákladov či efektívne chladiť priblíži veľtrh energetickej efektívnosti Racioenergia.

Súčasťou veľtrhov je sprievodný program s účasťou najvýznamnejších odborníkov a združení. Technický a skúšobný ústav stavebný bude každý deň poskytovať konzultácie vlastníkom rodinných a bytových domov a bytov. V sekcii drevostavieb Združenia spracovateľov dreva budú zastúpení slovenskí dodávatelia moderných drevostavieb. Odborníci počas praktických ukážok odpovedia na otázky, prečo sú drevostavby výhodné a aká je pravda o ich kvalite, efektivite a udržateľnosti. V rámci expozície sa bude rovnako konať hlasovanie o najkrajšiu drevostavbu roka 2023.

Odborníci zo Slovenského zväzu pre chladiacu a klimatizačnú techniku sú pripravení objasniť záujemcom všetky otázky o tepelných čerpadlách, ktoré sú v súčasnosti veľmi žiadané. Konzultácie na tému ekostavieb a obnovy tradičných domov, ale aj ukážky práce s hlineným stavebným materiálom, slamenými balmi a slamenými panelmi má na veľtrhu v gescii združenie ArTUR, ktoré spája priaznivcov trvalo udržateľnej architektúry.

To, že stavebníctvo už dlho nie je zastarané a neperspektívne odvetvie, dokazuje podľa usporiadateľov pavilón vzdelávania a inovácií pod hlavičkou Zväzu stavebných podnikateľov. Záujemcovia sa môžu zoznámiť napríklad s virtuálnou, zmiešanou alebo rozšírenou realitou, s inovatívnymi ekologickými riešeniami pre budovy, zelenými fasádami a strechami či s 3D digitálnym modelom dopravnej infraštruktúry. Veľtrhy Coneco a Racioenergia budú otvorené do soboty (23. 3).