Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Bratislavské letisko otvorilo nový príletový terminál

Foto: TASR/Pavel Neubauer

Letisko pristúpilo k dokončeniu a sprevádzkovaniu príletovej časti po dvoch rokoch od ukončenia odletovej časti.

Bratislava 13. júla (TASR) - Bratislavské letisko dnes otvorilo brány novej príletovej časti terminálu pre cestujúcich po tom, ako krátko popoludní prešli halou prví pasažieri linky z Ríma.

"Nový terminál demonštruje úroveň vývoja leteckej dopravy v našej krajine a pevne verím, že bude cestujúcej verejnosti spoľahlivo a dobre slúžiť nasledujúce desaťročia," vyzdvihol pri tejto príležitosti šéf letiska Maroš Jančula.

Letisko tak pristúpilo k dokončeniu a sprevádzkovaniu príletovej časti po dvoch rokoch od ukončenia odletovej časti. Jančula upozornil, že projekt rekonštrukcie a dostavby nového terminálu predstavuje strategicky, technologicky a kapacitne najvýznamnejšiu stavbu v oblasti civilného letectva na Slovensku za posledné desaťročia. "Verím, že vynovené letisko prinesie viac liniek a väčší počet pasažierov," dodal štátny tajomník rezortu dopravy František Palko.

Výstavba nového terminálu bola v zmysle koncepcie rozvoja letiska prijatej vládou SR v roku 2008 od samotného začiatku rozdelená na dve etapy, aby sa zabezpečila nepretržitá prevádzkyschopnosť letiska. Celkové náklady predstavovali 120,6 milióna eur, pričom z toho stála dostavba príletovej časti 46,6 milióna eur. Stavebné náklady boli 33,2 milióna eur a zvyšných 13,4 milióna eur išlo na interiérovú a technologickú časť.

Z celkovej sumy predstavovalo spolufinancovanie z verejných zdrojov 69,7 milióna eur poskytnutého pri stavbe odletovej časti. Náklady dostavby príletovej časti tak podľa letiska nezaťažia rozpočet štátu. Financovanie je realizované z vlastných zdrojov letiska a úverového financovania vo výške 42 miliónov eur. Letisko ešte úver nečerpá, jeho podmienky majú totiž na stole akcionári - Fond národného majetku a ministerstvo dopravy.

Od investície do nového terminálu sa neočakáva návratnosť v krátkodobom, ale dlhodobom horizonte. Z tohto dôvodu je cieľová kapacita terminálu päť miliónov cestujúcich a zodpovedá tak predpokladom vývoja na nasledujúce desaťročia. Rozhodnutie vlády postaviť terminál s takouto kapacitou prišlo v období, keď letisko vybavovalo ročne 2,2 milióny cestujúcich. Vtedy podľa letiska ani najväčší skeptici nepredpokladali príchod hospodárskej krízy.

Tu bude player