Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Ekonomika

Bratislavský úrad práce sa ohradil voči vyjadreniam M. Krajniaka

Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina) Foto: TASR - Jaroslav Novák

Šéf rezortu práce sa v stredu vyjadril, že manažment úradu práce v Bratislave nefunguje.

Bratislava 15. mája (TASR) – Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny Bratislava sa ohradil voči tvrdeniam ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina), ktoré považuje za hlboko poburujúce a urážlivé. Šéf rezortu práce sa v stredu (13. 5.) v rámci diskusie o návrhu zákona o štátnej službe profesionálnych vojakov v parlamente vyjadril, že manažment úradu práce v Bratislave nefunguje.

Krajniak v stredu v pléne skonštatoval, že na niektorých úradoch práce nefunguje vyplácanie pomoci v čase koronakrízy, lebo sú úradníci, ktorí tento proces brzdia. Najhoršia situácia je podľa jeho slov v Bratislave. Bratislavský úrad práce však tvrdí, že to nie je pravda. V otvorenom liste Krajniakovi uvádza, že jeho vyjadrenia zrejme vyplývajú z nevedomosti o činnosti tohto úradu.

Vedenie bratislavského úradu práce pozvalo Krajniaka presvedčiť sa o nepravdivosti jeho slov osobne. Zároveň ho žiada, aby sa v pléne Národnej rady (NR) SR verejne ospravedlnil všetkým zamestnancom bratislavského úradu práce.

"Nie je pravdou, že okolité úrady musia za Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny Bratislava vybavovať žiadosti. Žiadny z úradov práce, ktorý Bratislave ponúkol pomoc pri vybavovaní žiadostí, nebol k tomuto postupu nútený, za čo im ďakujeme," píše vedenie úradu v liste. Nutnosť prerozdelenia žiadostí vysvetľuje tým, že región Bratislavy má z celého Slovenska najviac zamestnávateľov a podnikateľov so sídlom alebo prevádzkou v hlavnom meste. Úrad je navyše podľa neho personálne poddimenzovaný.

Úrad práce Bratislava zároveň vyčíslil, že k 13. máju tohto roka 36 zamestnancov úradu zaevidovalo 10.995 doručených žiadostí, 36 zamestnancov spracovalo 2204 žiadostí na podporu 27.922 zamestnancov a 13 zamestnancov úradu vystavilo 1262 platobných poukazov na celkovú sumu viac ako 2 milióny eur. Vyplatená bola zároveň suma vo výške 2,045 milióna eur, čo je podľa vedenia bratislavského úradu tretia najvyššia suma zo všetkých úradov práce.

"Dovoľujeme si tvrdiť, že uvedené čísla nesvedčia o nefunkčnosti manažmentu Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny Bratislava a už vôbec nie o tom, že 'úradníci proces vyplácania pomoci v čase koronakrízy brzdia'," zdôraznilo vedenie úradu.

Zároveň pripomenulo, že poskytovateľom podľa schémy štátnej pomoci pre dočasnú pomoc na podporu udržania zamestnanosti a podporu samostatne zárobkovo činných osôb v období pandémie je ministerstvo práce a Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny. Schéma a projekt pomoci pritom podľa neho boli tvorené bez možnosti pripomienkovania zo strany úradov práce. "Z uvedeného vyplýva, že ak mechanizmus poskytovanej pomoci nebol nastavený na reálne podmienky úradov práce, nie je možné pomoc uskutočňovať v takom časovom a objemovom rozsahu, ktorý bol stanovený len na základe teoretických predstáv," podotkol úrad.

Návrh zákona o štátnej službe profesionálnych vojakov 13. mája schválili poslanci NR SR. Rokovali o ňom v zrýchlenom režime. Novela okrem iného umožňuje výmenu generálnych riaditeľov úradov práce, ako aj riaditeľov daňových či colných úradov.