Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Bratislavský Volkswagen vlani zvýšil obrat na skoro desať miliárd eur

Na snímke zamestnanci automobilky Volkswagen Slovakia a.s. odchádzajú z práce. Foto: TASR - Martin Baumann

Spoločnosť sa sústreďuje na znižovanie vplyvov na životné prostredie, či nasadzovanie udržateľných riešení naprieč celým podnikom.

Bratislava 24. marca (TASR) - V roku 2022 dosiahol obrat bratislavskej dcéry automobilky Volkswagen výšku 9,73 miliardy eur a zisk pred zdanením 278 miliónov eur, čo predstavuje mierny medziročný nárast. Jej celkové investície na Slovensku od roku 1991 presiahli päť miliárd eur, oznámila automobilka v piatok na výročnej tlačovej konferencii.

"Už tretí rok v rade čelíme celosvetovým krízam a výzvam, ktoré majú priamy vplyv na prevádzku a riadenie našej spoločnosti. Našou účinnou odpoveďou je kontinuálne zvyšovanie efektivity a produktivity, prísna disciplína v oblasti nákladov a udržateľné opatrenia naprieč celým podnikom," povedal Oliver Grünberg, predseda predstavenstva a člen predstavenstva pre technickú oblasť vo Volkswagen Slovakia. Dodal, že v tomto roku závod vyrobí sedemmiliónte vozidlo.

Objem investícií vlani dosiahol 345 miliónov eur, medziročne vzrástol viac ako trojnásobne. Od svojho vzniku v roku 1991 tak Volkswagen Slovakia preinvestoval na Slovensku v súčte už viac ako päť miliárd eur. "Táto suma zodpovedá približne výstavbe štyroch automobilových fabrík na zelenej lúke," povedal Grünberg.



Volkswagen Slovakia zostáva aj naďalej najväčším exportérom v slovenskom priemysle. Z pohľadu obratu patrili vlani medzi najväčšie trhy, podobne ako v minulých rokoch Čína (24 %), USA (23 %) a Nemecko (14 %). Z jeho bratislavských výrobných liniek zišlo v roku 2022 spolu 268.685 vozidiel štyroch koncernových značiek Volkswagen, Audi, Porsche a Škoda, z ktorých 82 % tvorili SUV modely.

V reakcii na vysokú infláciu zvýšil podnik v porovnaní s januárom 2022 tarifné mzdy k januáru 2023 o 12,8 %, s cieľom znížiť negatívny vplyv inflácie na zamestnancov. Grünberg v prezentácii počas konferencie informoval, že Volkswagen zamestnáva už ôsmym rokom viac ako 10.000 ľudí, ktorým zároveň ponúka široký sociálny program.

"V minulom roku spoločnosť vynaložila na sociálne benefity navyše k mzdám spolu 24,5 milióna eur. Benefity sú navrhnute tak, aby si mohli z nich vybrať zamestnanci rôzneho veku, v rôznych životných situáciách, alebo s rôznymi záujmami. Medzi najobľúbenejšie benefity patrí dôchodkové pripoistenie, zmluvná doprava, či rôzne druhy sociálnych príspevkov," dodal Grünberg.

Zastupitelia Volkswagen Slovakia na konferencii deklarovali, že sa koncern vydal na cestu globálnej transformácie. Spoločnosť sa sústreďuje na znižovanie vplyvov na životné prostredie, či nasadzovanie udržateľných riešení naprieč celým podnikom. Jej cieľom je stať sa do roku 2050 uhlíkovo neutrálnym podnikom.