Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Brazília by mala tento rok prelomiť rekord v produkcii kávy

Ilustračná foto. Foto: TASR/AP

Brazílska exportná spoločnosť Comexim odhaduje, že tento rok vyprodukuje Brazília 67,7 milióna (60-kilogramových) vriec kávy.

Sao Paulo 1. februára (TASR) - Po rekordnom roku 2018 očakáva Brazília nový rekord v úrode kávy. Predpokladá to brazílska exportná spoločnosť Comexim, ktorá tento týždeň zverejnila svoju prognózu pre klientov.

Comexim odhaduje, že tento rok vyprodukuje Brazília 67,7 milióna (60-kilogramových) vriec kávy. Predchádzajúci rekord z roku 2018 predstavoval po revízii smerom nahor 64,5 milióna vriec. Minulý rok bola úroda slabšia a dosiahla 56,8 milióna vriec. Brazília, ktorá je najväčším producentom tejto komodity na svete, pestuje predovšetkým odrodu Arabica.

Napriek novému očakávanému rekordu však produkcia nebude taká vysoká, s akou spoločnosť Comexim počítala pôvodne. Firma spočiatku odhadovala úrodu prekračujúcu 70 miliónov vriec, nástup nepriaznivého počasia však prvotné odhady skorigoval.

"Neskorý príchod dažďov, vysoké horúčavy, zároveň počas júla mrazy v niektorých oblastiach a neskôr slabé zrážky v októbri a novembri spôsobili, že s pôvodne očakávanou úrodou nad 70 miliónov vriec už nemožno počítať," uviedla spoločnosť. Zber novej úrody sa očakáva v apríli alebo máji v závislosti od regiónu.