Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Brazílska ekonomika zaznamenala v 3. kvartáli rekordný rast

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

Ako úrad informoval, ekonomika Brazílie vzrástla v 3. štvrťroku medzikvartálne o 7,7 % po 9,6-percentnom poklese v 2. kvartáli.

Brazília 3. decembra (TASR) - Ekonomika Brazílie zaznamenala v 3. kvartáli rekordný medzikvartálny rast takmer o 8 %. Zotavenie nasledovalo po historickom prepade o takmer 10 % v 2. štvrťroku, v ktorom ekonomickú aktivitu v najväčšej miere ovplyvňovala pandémia nového koronavírusu. Poukázali na to vo štvrtok zverejnené údaje brazílskeho štatistického úradu.

Ako úrad informoval, ekonomika Brazílie vzrástla v 3. štvrťroku medzikvartálne o 7,7 % po 9,6-percentnom poklese v 2. kvartáli. Napriek rekordnému rastu sú údaje slabšie, než sa čakalo. Trhy totiž počítali so zotavením o 9,9 %.

V medziročnom porovnaní ekonomika pokračovala v poklese. Ten dosiahol 3,9 % a za deväť mesiacov zaznamenal pokles hrubého domáceho produktu (HDP) 5 %. Ekonómovia sa navyše obávajú zhoršenia situácie v poslednom kvartáli, keďže krajina zaznamenáva ďalšiu vlnu pandémie nového koronavírusu.