Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Výrobca lietadiel Embraer sa v 3. kvartáli vrátil do červených čísiel

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V rovnakom období minulého roka bola však strata spoločnosti takmer trojnásobne vyššia, keď dosiahla 121,2 milióna USD, uviedla agentúra AFP.

Sao Paulo 7. novembra (TASR) - Po tom, ako v 2. kvartáli zaznamenal brazílsky výrobca lietadiel Embraer prvý zisk od začiatku pandémie nového koronavírusu, v 3. štvrťroku sa opäť vrátil do červených čísiel. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka však rozsah straty dokázala firma znížiť.

Po Airbuse a Boeingu tretí najväčší výrobca lietadiel na svete koncom tohto týždňa informoval, že za 3. štvrťrok zaznamenal stratu v prepočte 45 miliónov USD (39,07 milióna eur). Na porovnanie, v predchádzajúcom kvartáli vykázala firma čistý zisk na úrovni 87,9 milióna USD.

V rovnakom období minulého roka bola však strata spoločnosti takmer trojnásobne vyššia, keď dosiahla 121,2 milióna USD, uviedla agentúra AFP. Výsledky v minulom roku výrazne ovplyvnila pandémia nového koronavírusu, ktorá na dlhé obdobie paralyzovala dopravu a zasiahla tak aj do aktivity výrobcov lietadiel. Navyše k pandémii sa pridalo aj zrušenie plánovanej kúpy divízie komerčných lietadiel Embraeru zo strany Boeingu. Americký výrobca odstúpil od plánovaného kontraktu v hodnote 4,2 miliardy USD v apríli 2020.

K poklesu straty došlo aj v rámci výsledkov bez započítania mimoriadnych položiek. Ako informovala agentúra Reuters, za 3. štvrťrok zaznamenal Embraer upravenú stratu na úrovni 32 miliónov USD, čo je štvornásobne nižšia strata než pred rokom.

Embraer dodal, že k zmierneniu straty prispel rast tržieb a objednávok, ktoré sa zotavili na takmer predpandemickú úroveň. Tržby za obdobie júl až koniec septembra dosiahli 958,1 milióna USD, čo medziročne predstavuje rast o 26,3 %.

(1 EUR = 1,1519 USD)