Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Breton: Bez jednotného trhu EÚ nemecký a holandský priemysel zaniknú

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Milan Kapusta

Eurokomisár pre vnútorný trh Breton zdôraznil, že pokiaľ ide o malé a stredné firmy, ktoré pandémia mimoriadne tvrdo zasiahla, mnohé z nich budú potrebovať priame dotácie.

Brusel 6. mája (TASR) - Bez jednotného trhu Európskej únie (EÚ) nemecký a holandský priemysel zaniknú, varoval eurokomisár pre vnútorný trh Thierry Breton.

Breton v rozhovore pre grécku televíziu MEGA TV a portugalský týždenník Expresso povedal, že Nemecko realizuje 50 % zo svojho exportu vďaka jednotnému vnútornému trhu EÚ, takže ak nebude jednotný trh, nebude ani nemecký priemysel. "V prípade Holandska je to viac než 60 %, takže bez jednotného trhu jeho priemysel zanikne."

Breton varoval, že záchranou "jedného alebo dvoch odvetví jedného alebo dvoch štátov" sa jednotný trh neudrží pri živote. "Všetci sme na jednej lodi a tou loďou je pre nás Európa."

Na otázku súvisiacu s napätím ohľadom očakávaného plánu Európskej komisie (EK) na zmiernenie devastujúcich následkov pandémie nového koronavírusu a podporu zotavenia odpovedal, že je dôležité, aby jeho súčasťou boli dotácie aj úvery. "Toto je veľmi špecifická kríza obrovských rozmerov." Dodal, že je férové, aby mal každý rovnaký prístup k úverom.

Breton zdôraznil, že pokiaľ ide o malé a stredné firmy, ktoré pandémia mimoriadne tvrdo zasiahla, mnohé z nich budú potrebovať priame dotácie. "Musíme v tom mať jasno. Mnoho malých a stredných firiem bude potrebovať dotácie, samozrejme ešte sa o tom nerozhodlo, ale ako komisár pre vnútorný trh za to bojujem a nie som v tom sám."