Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

BREXIT: Zamestnanci svetových bánk sa pripravujú na dlhú a ťažkú noc

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Hlasovanie za odchod môže totiž rozpútať otrasy a vyvolať zmätok na devízových, dlhopisových aj akciových trhoch.

Londýn 18. júna (TASR) - Zamestnanci najväčších svetových bánk sa pripravujú na dlhú a ťažkú noc. Čaká ich mimoriadna služba. Počas referenda o vystúpení Británie z Európskej únie (EÚ) budú obchodné divízie bánk v stave najväčšej pohotovosti. Po zatvorení volebných miestností v Británii budú pracovať celú noc, aby mohli promptne reagovať na vývoj na trhoch. Odborníci očakávajú, že to bude noc plná otrasov a najrušnejších 24 hodín od tzv. Čiernej stredy v roku 1992, keď sa libra prudko prepadla a Británia musela vystúpiť z ERM (Európskeho mechanizmu výmenných kurzov). Informovala o tom agentúra Reuters.

Ak sa britskí voliči 23. júna rozhodnú pre odchod z EÚ, tzv. brexit, podkope to povojnové snahy Európy o integráciu a vyvolá veľké otázniky nad budúcnosťou Spojeného kráľovstva a jeho ekonomiky.

Veľké svetové banky ako sú Citi, Deutsche Bank, JPMorgan, Goldman Sachs, HSBC, Barclays, Royal Bank of Scotland (RBS) či Lloyds plánujú stiahnuť zamestnancov obchodných divízií, vrátane manažmentu, do práce, prípadne budú musieť byť v pohotovosti na telefóne po tom, ako sa o 23. SELČ zatvoria volebné miestnosti v Británii.

Hlasovanie za odchod môže totiž rozpútať otrasy a vyvolať zmätok na devízových, dlhopisových aj akciových trhoch. A má tiež potenciál "otestovať" fungovanie počítačových systémov a búrz.

Guvernér britskej centrálnej banky (Bank of England, BoE) Mark Carney upozornil, že ak si voliči vyberú brexit, kurz libry zamieri nadol, "pravdepodobne prudko". Aj BoE bude mať v noci z 23. na 24. júna pohotovosť. Dôsledky brexitu však nepocíti len libra, nákaza sa rozšíri na všetky trhy od devízových cez akciové po komoditné.

Podľa stúpencov brexitu nie sú žiadne dôkazy o tom, že odchod z EÚ oslabí libru na dlhší čas. Nigel Farage, líder britskej Nezávislej strany, dokonca vyhlasuje, že oslabenie libry aspoň pomôže britským exportérom.

Libra je štvrtou najobchodovanejšou menou sveta a jej kurz sa v uplynulých týždňoch výrazne menil v závislosti od prieskumov.

Noc z 23. na 24. júna sa tak môže stať najrušnejšou nocou na londýnskom trhu - podľa toho, ako dopadne referendum.

Londýnske finančné centrum City sa podieľa 41 % na obrate globálneho devízového trhu, to je viac ako dvojnásobok podielu USA a oveľa viac ako 3-% podiel jeho najväčších európskych konkurentov - Francúzska a Švajčiarska.