Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Ekonomika

Prieskum: Brexit zasiahne štáty EÚ a tvrdo ostrovnú ekonomiku

Na archívnej snímke z 16. februára 2016 sú vlajky Európskej únie a vlajka Británie pred sídlom EÚ v Bruseli. Foto: TASR/AP

V strednodobom časovom horizonte, v priebehu troch až piatich rokov, brexit zabrzdí hospodársky rast všetkých členov EÚ, vyplynulo to z prieskumu renomovaného nemeckého inštitútu Ifo.

Londýn 8. augusta (TASR) - Odchod Británie z Európskej únie (EÚ) tvrdo zasiahne ostrovnú ekonomiku aj ekonomiky členských štátov únie, zvlášť Írsko, ale nebude mať veľký vplyv na Severnú Ameriku, Blízky východ či bývalé sovietske republiky na čele s Ruskom. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu renomovaného nemeckého inštitútu Ifo. Informovala o tom agentúra Reuters.

Na prieskume Ifo sa zúčastnilo 762 expertov zo 112 krajín, podľa ktorých brexit v krátkodobom časovom horizonte najtvrdšie zasiahne 15 "starých" členov EÚ zo západnej Európy. Okrem Británie sú to Rakúsko, Belgicko, Dánsko, Fínsko, Francúzsko, Nemecko, Grécko, Írsko, Taliansko, Luxembursko, Holandsko, Portugalsko, Španielsko a Švédsko.

V strednodobom časovom horizonte (v priebehu troch až piatich rokov) brexit zabrzdí hospodársky rast všetkých členov EÚ, vrátane krajín strednej a východnej Európy a stredomorských ostrovov Malta a Cyprus, uviedol Ifo.

Čo sa týka štátov britského Spoločenstva národov - Commonwealthu (bez Británie) experti predpovedajú, že pocítia mierny negatívny vplyv brexitu v krátkom aj strednodobom horizonte.