Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Brexit zdražil obchod, tvrdí výbor britského parlamentu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Odporcovia brexitu zase varovali, že odchod z EÚ je podobný aktu sebapoškodzovania, ktorý spôsobí, že Spojené kráľovstvo bude slabšie, chudobnejšie a izolovanejšie.

Londýn 9. februára (TASR) - Byrokracia a meškania na hraniciach po odchode Británie z Európskej únie (EÚ) zdražil obchod. Situáciu môže ešte skomplikovať obnovenie cestovania po pandémii ochorenia COVID-19. Uvádza sa v správe parlamentného výboru pre verejné účty Spojeného kráľovstva.

Stúpenci brexitu argumentovali, že vystúpenie z EÚ umožní Spojenému kráľovstvu stať sa nezávislým a uniknúť "zo stagnujúceho projektu ovládaného Nemeckom, ktorý výrazne zaostáva za veľkými ekonomikami, ako sú USA a Čína".

Odporcovia brexitu zase varovali, že odchod z EÚ je podobný aktu sebapoškodzovania, ktorý spôsobí, že Spojené kráľovstvo bude slabšie, chudobnejšie a izolovanejšie.

V čase, keď pandémia a globálne obmedzenie dodávok zasiahli obchod, výbor britského parlamentu pre verejné účty zistil, že "vystúpenie z EÚ malo vplyv na obchod a nové hraničné opatrenia zvýšili náklady firiem".

Podľa Meg Hillierovej, predsedníčky výboru, stúpenci brexitu sľubovali firmám viac voľnosti, čo im poskytne priestor na maximalizáciu ich produktivity a bude prínosom pre ekonomiku. Ale doposiaľ sú jediným zistiteľným dôsledkom tohto kroku zvýšené náklady, papierovanie a meškanie na hraniciach.

Lídri brexitu stále tvrdia, že v krátkodobom horizonte môžu vzniknúť dodatočné náklady, kým sa Spojené kráľovstvo prispôsobí novým podmienkam, ale z dlhodobého hľadiska by mal odchod z bloku priniesť značné politické a ekonomické výhody.

Výbor pre verejné účty varoval, že vláda Spojeného kráľovstva má pred sebou veľa práce na uľahčení cezhraničného obchodu pre podniky. Má tiež obavy z počítačových systémov, ktoré vyvíjajú colné úrady.

Vlani v novembri sa Británia stala poslednou z najbohatších ekonomík zo skupiny G7, ktorej vývoz tovaru prekonal priemernú úroveň za rok 2018, pred pandémiou. To podčiarkuje slabý výkon jej obchodu.