Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Česká národná banka zvýšila hlavnú úrokovú sadzbu na 1,5 percenta

Ilustračné foto. Foto: TASR – Štefan Puškáš

Banka sa zvyšovaním sadzieb snaží bojovať s rastom cenovej hladiny. Medziročná inflácia v auguste zrýchlila na 4,1 %, čo je najvýraznejší rast spotrebiteľských cien od novembra 2008.

Praha 30. septembra (TASR) – Banková rada Českej národnej banky (ČNB) výrazne zvýšila základnú úrokovú sadzbu, keď ju z 0,75 % posunula na 1,5 %. To znamená zdraženie úverov a hypoték, keďže úroky komerčných úverov vrátane úverov na bývanie sa od nej odvíjajú.

Je to najvýraznejšie zvýšenie základnej úrokovej sadzby (repo sadzby) za približne štvrťstoročie, informoval server novinky.cz. Naposledy zvýšila banková rada základnú sadzbu na jednom zasadnutí o viac než 0,25 percentuálneho bodu v roku 1997. Doterajšia sadzba pritom platila iba od 6. augusta tohto roka.

Okrem toho banková rada rozhodla o zvýšení lombardnej sadzby z 1,75 % na 2,5 %, zatiaľ čo diskontnú sadzbu zvýšila z 0,05 % na 0,5 %. Novostanovené úrokové sadzby sú platné od 1. októbra.

ČNB sa zvyšovaním sadzieb snaží bojovať s rastom cenovej hladiny. Medziročná inflácia v auguste zrýchlila na 4,1 %, čo je najvýraznejší rast spotrebiteľských cien od novembra 2008.

"Globálne tlaky v podobe nedostatku výrobných vstupov a zvyšujúcich sa cien energií popri lokálnych tlakoch v Českej republike v podobe veľmi napätého trhu práce a uvoľnenej menovej politiky už od júna tlačia ČNB k normalizácii úrokových sadzieb," povedal hlavný ekonóm skupiny Roklen Pavel Peterka. Ako dodal, vzhľadom na množstvo, silu a kombináciu proinflačných tlakov sa zvýšenie úrokových sadzieb očakávalo. Zvýšenie dvojtýždennej repo sadzby o 0,75 percentuálneho bodu však už trhy prekvapilo.

Trhy očakávali zvýšenie sadzieb o 50 bázických bodov. Aj v takom prípade by to bolo najvýraznejšie zvýšenie od roku 1997. "Zvýšenie o 0,75 percentuálneho bodu tak predstavuje fundament na posilňovanie koruny v nasledujúcich týždňoch. V horizonte 12 mesiacov očakávajú trhy ďalších päť kôl zvyšovania sadzieb, ktoré by dvojtýždňovú repo sadzbu mali posunúť k úrovni 2,5 %," dodal Peterka.

Pre kurz koruny bude podľa neho zo strednodobého hľadiska kľúčové novembrové zasadnutie ČNB, kde sa očakáva ďalšie zvýšenie úrokových sadzieb o 0,25 až 0,75 percentuálneho bodu. Peterka očakáva, že v roku 2022 by sa koruna mohla dostať pod hranicu 25 Kč za euro.