Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Európska centrálna banka potvrdila svoju uvoľnenú menovú politiku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vysoký objem čerpaných prostriedkov zaznamenala predovšetkým posledná operácia v rámci tretej série cielených dlhodobejších refinančných operácií

Frankfurt nad Mohanom 22. apríla (TASR) – Európska centrálna banka (ECB) v súlade s očakávaniami nezmenila svoje výrazne akomodatívne nastavenie menovej politiky. Zopakovala, že je pripravená upraviť všetky svoje nástroje tak, aby zaistila trvalé približovanie inflácie k jej cieľu, a to v súlade s jej záväzkom symetrie inflačného cieľa.

Rada guvernérov ponechala kľúčovú sadzbu na 0,00 %, sadzbu pre jednodňové refinančné operácie na 0,25 % a sadzbu jednodňových sterilizačných operácií, takzvanú depozitnú sadzbu na -0,50 %. ECB očakáva, že hlavné úrokové sadzby zostanú na aktuálnych úrovniach alebo ešte klesnú, kým sa výhľad rastu spotrebiteľských cien nezačne výrazne približovať k inflačnému cieľu ECB nastavenému tesne pod 2 %. Táto konvergencia sa navyše musí konzistentne prejavovať v dynamike inflácie.

ECB tiež potvrdila, že minimálne do konca marca 2022, v každom prípade však dovtedy, kým sa podľa Rady guvernérov neskončí obdobie koronakrízy, bude pokračovať v núdzovom pandemickom programe nákupov aktív PEPP, ktorého celkový rámec predstavuje 1,85 bilióna eur.

Keďže aktuálne informácie potvrdili marcové hodnotenie podmienok financovania a inflačných vyhliadok, Rada guvernérov počíta s tým, že nákupy v rámci programu PEPP budú v prebiehajúcom kvartáli realizované výrazne vyšším tempom než počas prvých mesiacov tohto roka.

Cieľom programu PEPP je zachovanie priaznivých podmienok financovania počas trvania pandémie. Rada guvernérov uviedla, že bude nákupy prispôsobovať situácii na trhu tak, aby zabránila sprísneniu podmienok financovania, ktoré by išlo proti snahám ECB smerujúcim proti tlmiacim vplyvom pandémie na infláciu.

ECB bude tiež pokračovať v programe nákupov aktív (APP) tempom 20 miliárd eur mesačne. Rada guvernérov očakáva, že čisté nákupy v rámci programu APP budú pokračovať, kým to bude potrebné na umocnenie stimulačného vplyvu nastavenia základných sadzieb. Program sa skončí až tesne predtým, než ECB začne zvyšovať svoje kľúčové sadzby.

Rada guvernérov má tiež v úmysle pokračovať v reinvestovaní plného objemu splátok istiny z dlhopisov získaných v rámci programu nákupu aktív ešte dlhší čas po tom, ako začne zvyšovať úrokové sadzby, a v každom prípade tak dlho, kým to bude potrebné na zachovanie priaznivých likvidných podmienok a vysokého stupňa menovej akomodácie.

ECB bude taktiež naďalej poskytovať dostatočnú likviditu prostredníctvom refinančných operácií. Vysoký objem čerpaných prostriedkov zaznamenala predovšetkým posledná operácia v rámci tretej série cielených dlhodobejších refinančných operácií (TLTRO III). Podľa Rady guvernérov má financovanie prostredníctvom TLTRO III rozhodujúcu úlohu pri podpore poskytovania bankových úverov firmám a domácnostiam.