Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Ekonomika eurozóny dosiahla v 3. kvartáli rekordný rast takmer 13 %

Ilustračné foto. Foto: TASR

Medziročne klesla ekonomika o 4,3 %. Prudko tak spomalila tempo poklesu, keď v 2. štvrťroku medziročný pokles dosiahol 14,8 %.

Luxemburg 30. októbra (TASR) - Ekonomika eurozóny sa po dvoch kvartáloch poklesu vrátila v 3. štvrťroku k rastu, ktorý zaznamenal rekord. Poukázal na to v piatok zverejnený rýchly odhad štatistického úradu Európskej únie Eurostat.

Hrubý domáci produkt (HDP) eurozóny vzrástol v 3. štvrťroku medzikvartálne o 12,7 % po prepade v 2. štvrťroku o 11,8 %. To je najvýraznejší rast od začatia evidovania príslušných údajov v roku 1995. Výsledok je výrazne lepší aj v porovnaní s odhadmi ekonómov, ktorí počítali s rastom o 9,4 %.

Medziročne klesla ekonomika o 4,3 %. Prudko tak spomalila tempo poklesu, keď v 2. štvrťroku medziročný pokles dosiahol 14,8 %.

V širšej Európskej únii ekonomika vzrástla medzikvartálne o 12,1 a medziročne klesla o 3,9 %. Aj v prípade EÚ dosiahol medzikvartálny rast najvyššie tempo od roku 1995.

Spomedzi krajín EÚ najvýraznejší rast oproti predchádzajúcemu štvrťroku zaznamenalo Francúzsko, a to o 18,2 %. Nasledovali Španielsko (16,7 %) a Taliansko (16,1 %). Nemecká ekonomika zaznamenala rast o 8,2 %, čo predstavuje tamojší rekord.

Aktualizované údaje o vývoji ekonomiky eurozóny za 3. kvartál zverejní Eurostat 13. novembra.

Spotrebiteľské ceny v eurozóne pokračovali v októbri v stabilnom poklese


Spotrebiteľské ceny v eurozóne klesli v októbri tretí mesiac po sebe, pričom tempo poklesu sa udržalo na úrovni spred mesiaca. Poukázali na to v piatok zverejnené údaje štatistického úradu Európskej únie Eurostat.

Spotrebiteľské ceny v eurozóne klesli podľa údajov Eurostatu medziročne o 0,3 %. To je rovnaké tempo poklesu ako v predchádzajúcom mesiaci a v súlade s odhadmi ekonómov. V medzimesačnom porovnaní sa ceny o 0,2 % zvýšili.

Najvýraznejšie sa pod októbrový medziročný pokles podpísali ceny energií. Tie klesli o 8,4 %. Zrýchlili tak tempo poklesu, keď v septembri klesli o 8,2 %.

Naopak, ceny potravín, alkoholu a tabakových výrobkov sa zvýšili o 2 %. To znamená zrýchlenie tempa rastu, keďže v septembri vzrástli o 1,8 %. Ceny služieb vzrástli medziročne o 0,4 % po 0,5-percentnom raste v predchádzajúcom mesiaci.