Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

EÚ podnikla právne kroky voči Británii za porušenie brexitovej dohody

Na snímke vlajky Európskej únie vejú pred sídlom Európskej únie v Bruseli, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Podľa dohody o brexite má zostať Severné Írsko naďalej užšie prepojené s vnútorným trhom EÚ a colnou úniou.

Brusel 1. októbra (TASR) - Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová vo štvrtok oznámila, že EÚ sa rozhodla podniknúť právne kroky voči Británii za porušenie vlani schválenej dohody o brexite. Informovala o tom agentúra DPA.

"Komisia sa dnes ráno rozhodla poslať vláde Spojeného kráľovstva list s oficiálnou výzvou. Ide o prvý krok v procese infringementu (porušenia povinností)," povedala Leyenová. Dodala, že list zároveň vyzýva britskú vládu na to, aby zareagovala do konca októbra.

Porušenie dohody sa týka zákona o vnútornom trhu, ktorú britskí poslanci schválili v utorok a podľa EÚ porušuje časť pôvodnej dohody o brexite podpísanej Londýnom a Bruselom.

Zákon musí ešte schváliť horná komora parlamentu — Snemovňa lordov.

Úrad britskej vlády podľa Sky News uviedol, že Londýn pošle odpoveď "v pravý čas".

Podľa dohody o brexite má zostať Severné Írsko naďalej užšie prepojené s vnútorným trhom EÚ a colnou úniou, čo by znamenalo, že by bolo potrebné zachovať kontroly nákladnej dopravy so zvyškom Spojeného kráľovstva. Londýn varuje, že by to mohlo viesť k oddeleniu Severného Írska od Británie. Britský premiér Boris Johnson však túto skutočnosť v dohode o brexite akceptoval.

EÚ začína právne kroky proti Británii pre zákon o vnútornom trhu



Európska únia (EÚ) vo štvrtok začala právne kroky proti Británii v súvislosti s britským zákonom o vnútornom trhu, ktoré môžu viesť až k procesu pred Európskym súdnym dvorom. Zákon totiž porušuje podmienky o vystúpení Británie z EÚ.

Európska komisia (EK) vo štvrtok zaslala Londýnu formálne oznámenie (letter of formal notice) pre porušenie podmienok dohody o vystúpení, uviedol zdroj. Oznámenie je prvým krokom právneho postupu, ktorý môže viesť až k súdnemu konaniu na Európskom súdnom dvore. V Bruseli o tom informovala predsedníčka EK Ursula von der Leyenová.

Britská libra sa voči doláru po zverejnení správy oslabila o 0,7 %. Krok EÚ síce nemá žiaden bezprostredný dosah, ale signalizuje, že rokovania o budúcich obchodných vzťahoch po brexite, ktoré vstúpili do poslednej fázy, sú napäté.