Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Matovič: Navrhujeme zníženie dane z príjmu pre právnické osoby na 19 %

Na archívnej snímke minister financií SR Igor Matovič (OĽaNO). Foto: TASR - Jakub Kotian

Chceme, aby sa podnikateľom ľahšie dýchalo a aby mohli tie usporené prostriedky investovať viac do svojho podnikania, uviedol minister financií Igor Matovič.

Bratislava 16. novembra (TASR) – Daň z príjmu pre právnické osoby (DPPO) by sa mohla znížiť z 21 % na 19 %. Podnikatelia by zároveň mohli mať flexibilné odpisy majetku na produktívne investície či možnosť tzv. skupinového zdaňovania. Hovorí o tom tretia časť návrhu daňovo-odvodovej reformy, ktorú v utorok na tlačovej konferencii predstavil minister financií Igor Matovič (OĽANO). Financovať to plánuje napríklad zvýšením daní bánk, oligopolov a monopolov či dane z dividend.

Úspora pre podnikateľov zo zníženia DPPO by mala predstavovať 273 miliónov eur ročne. "Chceme, aby sa podnikateľom ľahšie dýchalo a aby mohli tie usporené prostriedky investovať viac do svojho podnikania," priblížil Matovič.

Druhý návrh hovorí o zavedení flexibilných odpisov majetku na produktívne investície. Podnikateľ, ktorý nakúpi prostriedky napomáhajúce k vyššej produkcii, by mal mať slobodu v tom, ako rýchlo si investíciu odpíše do nákladov. Malo by to podnikateľom priniesť úsporu 200 miliónov eur ročne. Matovič to považuje za najrozumnejšiu podporu investícií, lebo je to podpora pre ľudí, ktorí už počas podnikateľského života ukázali, že sú schopní produkovať zisk.

Zaviesť chce tiež skupinové zdaňovanie. "Majiteľ viacerých firiem sa môže rozhodnúť pre skupinové zdaňovanie, ktorým si vysporiada medzi svojimi firmami zisky a straty," ozrejmil Matovič s tým, že to neznamená, že firmy budú mať jedno účtovníctvo. Toto opatrenie by podľa jeho slov spôsobilo štátu výpadok 30 miliónov eur ročne.



Zdroje financovania predstavených zmien plánuje minister financií nájsť vo zvýšenej dani z dividend zo 7 na 9 %. To by malo priniesť 26 miliónov eur. Prostriedky financovania majú plynúť aj prostredníctvom zavedenia e-faktúry. "Je to niečo podobné ako dnes máme eKasu," dodal Matovič s tým, že Maďarsku to pomohlo eliminovať podvody. Rezort financií očakáva dodatočný prínos z eliminácie podvodov vo výške 127 miliónov eur.

Matovič navrhuje tiež zaviesť vyššie dane bánk, oligopolov a monopolov, z ktorých chce získať 200 miliónov eur. Z opatrení proti podvodom by malo plynúť 60 miliónov eur. Ďalších 100 miliónov eur by mali priniesť dynamické efekty. Verí, že podnikatelia po prijatí avizovaných zmien dostanú väčšiu chuť podnikať.

Minister zároveň avizoval reštauračný balík zmien a úpravy pri dani z príjmu samostatne zárobkovo činných osôb (SZČO). Tie by mali byť predstavené samostatne na tlačovej konferencii v piatok (19. 11.) popoludní.