Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

I. Matovič: SZČO by mali platiť o štvrtinu nižší odvod ako zamestnanci

Na archívnej snímke Igor Matovič. Foto: TASR - Jakub Kotian

Živnostníci, ktorí si zvykli na paušálne výdavky, by mali podľa jeho návrhu platiť paušálnu daň 29 %, kde by bola zahrnutá daň aj všetky odvody.

Bratislava 22. novembra (TASR) – Účtujúce samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) by mali platiť o štvrtinu nižšie odvody ako zamestnanci, a to 29 %. Ako alternatíva voči paušálnym výdavkom by mala fungovať paušálna daň vo výške 29 %. Daň z pridanej hodnoty (DPH) pre služby reštaurácií by mala predstavovať 10 %. Navrhuje to minister financií Igor Matovič (OĽANO) v rámci ďalšej časti daňovo-odvodovej reformy, ktorú predstavil v pondelok.

Matovič chce, aby zamestnanci a živnostníci platili férové dane. SZČO, ktoré účtujú, by mali mať o štvrtinu nižšie odvody ako zamestnanci. Živnostníci, ktorí si zvykli na paušálne výdavky, by mali podľa jeho návrhu platiť paušálnu daň 29 %, kde by bola zahrnutá daň aj všetky odvody. "Jednou touto platbou z celého svojho príjmu má vysporiadané všetko voči štátu," načrtol minister. V prípade zrážkovej paušálnej dane by podľa neho neboli registrácie, živnostník by nemusel viesť účtovníctvo a nepríde mu ani kontrola. Zaregistroval by sa v aplikácii.

DPH na služby reštaurácií by podľa návrhu v rámci reštauračného balíka zmien mala predstavovať 10 %. Podmienkou je však zavedenie detského menu, teda polovičnej porcie z každého jedla za polovičnú cenu, ďalej eko menu, čo by znamenalo polovičnú porciu za trištvrte ceny. Pripustil, že existujú výnimky, kde je to zložité aplikovať. Automaticky ku každému jedlu by zároveň mal byť krčah vody grátis a zmeny majú nastať aj pri tringeltoch. Matovič vyčíslil, že toto opatrenie bez zohľadnenia dynamických vplyvov bude stáť 40 miliónov eur.

Tringelt by mal byť po novom súčasťou účtu, a to vo výške 9 % z celkovej sumy účtu bez DPH. "Samozrejme, ak nie ste spokojní, tak predtým, ako vám čašník donesie účet, môžete požiadať o zrušenie tringeltu," dodal Matovič s tým, že by to malo vyvinúť tlak na kvalitu najmä v strediskách cestovného ruchu.