Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Inflácia v Nemecku dosiahla 13-ročné maximum

Ilustračná snímka. Foto: deutschebank.ge

Miera inflácie v Nemecku v júli prvýkrát od roku 2008 prekročila hranicu 3 %.

Wiesbaden 29. júla (TASR) - Tempo rastu spotrebiteľských cien v Nemecku sa v júli zrýchlilo na 3,8 %. Dosiahlo tak 13-ročné maximum a vysoko prekročilo cieľ Európskej centrálnej banky (ECB), ktorým je inflácia na úrovni 2 %. Ukázali to vo štvrtok predbežné údaje spolkového štatistického úradu Destatis.

Ekonómovia pritom odhadovali, že sa rast spotrebiteľských cien v najväčšej európskej ekonomike v júli zrýchli na 3,3 % z júnových 2,3 %.

Miera inflácie v Nemecku v júli prvýkrát od roku 2008 prekročila hranicu 3 %. Motorom jej rastu boli podľa štatistikov najmä vyššie ceny energií a tzv. bázický efekt po zrušení dočasného zníženia dane z pridanej hodnoty (DPH) od 1. júla do 31. decembra 2020, ktorý sa v údajoch objavil po prvý raz. Cieľom vlaňajšieho zníženia DPH bolo pomôcť zmierniť negatívny vplyv pandémie nového koronavírusu na ekonomiku.

„Bázický efekt spôsobený znížením sadzieb DPH v júli 2020 je zodpovedný za ďalšie zvýšenie miery inflácie v júli 2021,“ uvádza sa vo vyhlásení štatistického úradu. „Od januára 2021 sú sadzby DPH pre takmer všetky tovary a služby späť na predchádzajúcej úrovni,“ dodal Destatis, podľa ktorého presný vplyv bázického efektu je ťažké určiť.

Destatis informoval tiež, že v júli sa ceny tovarov v Nemecku zvýšili medziročne o 5,4 % a ceny služieb o 2,2 %.

V medzimesačnom porovnaní spotrebiteľské ceny v Nemecku v júli stúpli o 0,9 % a tiež prekonali odhady ekonómov, ktorí počítali s ich nárastom o 0,5 %.

Harmonizovaný index spotrebiteľských cien (HICP), ktorý sa v celej Európskej únii určuje podľa jednotnej metodiky, v prípade Nemecka v júli medziročne vzrástol o 3,1 % po zvýšení o 2,1 % v júni, zatiaľ čo ekonómovia očakávali, že dosiahne 2,9 %. Júlový HICP je najväčší od augusta 2008, keď harmonizovaná miera inflácie dosiahla 3,3 %.

Medzimesačne sa HICP zvýšil 0,5 %, čo sa zhoduje s očakávaniami ekonómov. Konečné výsledky za júl zverejní Destatis 11. augusta.