Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Inšpektori zistili nedostatky pri kontrolách potravín

Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná a riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Jozef Bíreš. Foto: TASR - Michal Svítok

Nedostatky našli v 3775 prípadoch, čo predstavuje 8,7 % pochybení.

Bratislava 4. decembra (TASR) - Inšpektori Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR vykonali od 1. januára do 31. októbra 2017 celkom 43.439 kontrol. Nedostatky našli v 3775 prípadoch, čo predstavuje 8,7 % pochybení. Uviedla to v pondelok na tlačovej konferencii vicepremiérka a šéfka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabriela Matečná (nominantka SNS) za účasti ústredného riaditeľa ŠVPS SR Jozefa Bíreša.

"Musím povedať, že porušenia z roka na rok mierne klesajú. Osveta, ktorú robíme, samotný výkon kontrol, samotná aktivita, možno aj edukácia našich potravinových kontrolórov, dodávateľov aj spotrebiteľov má na tento pokles výrazný vplyv," povedala Matečná.

ŠVPS sa podľa jej slov špeciálne zamerala na kontroly vajec, mäsa, orechov, medu, kapusty, čokolády, vín a cukroviniek. MPRV podľa nej zároveň odporúča "vsadiť" pri nákupe tzv. vianočných potravín na overených slovenských výrobcov.

Podľa Matečnej kontrolovali inšpektori všetky stupne potravinového reťazca od primárnych producentov až po výrobcov predávajúcich hlavne v maloobchode. "Navštívili sme prvovýrobcov, baliarne, distribútorov, dopravcov, dovozcov, veľké obchodné sklady, hyper- a supermarkety, malé a stredné predajne či výrobcov predávajúcich vo vlastnej predajni. Nevynechali sme ani trhoviská, stánkové predaje či bitúnky," informovala.

Podľa Bíreša inšpektori udelili 1943 blokových pokút v celkovej hodnote 47.046 eur. "Medzi zistené nedostatky patril napríklad predaj potravín po uplynutí dátumu minimálnej spotreby (DMT), predaj klobásy a salámy bez dokladu o pôvode, ako problematické sa podobne ako vlani ukázalo ovocie a zelenina. Väčšinou išlo o problémy s čerstvosťou, napr. balené čerstvé komodity boli plesnivé, a teda nevhodné na ľudskú spotrebu, pri hlive ustricovej neboli dodržané podmienky skladovania výrobku. Namiesto teploty 0 až 6 stupňov Celzia, bol uchovávaný na regáli pri ovocí a zelenine pri teplote prostredia 19,4 stupňa Celzia. Medzi najčastejšie porušované ovocie a zelenina patria už snáď tradične jablká, banány, paradajky, papriky," priblížil Bíreš.

Najviac kontrol zrealizovali podľa neho inšpektori v malých (10.812) a stredných predaniach (11.962), u výrobcov a baliarňach (6376) a v hypermarketoch (5999). Cielené kontroly sa realizovali v pracovnom čase aj mimo pracovnej doby. Z celkového počtu 12.769 kontrolovaných prevádzok (objektov) sa nedostatky zistili v 2646 prevádzkach, čo predstavuje porušenosť 20,7 %.

Kontrolóri sa zamerali aj na importované suroviny a potraviny rastlinného pôvodu z tretích krajín a krajín mimo EÚ (napríklad výživové doplnky, rafinované oleje, citrusy, nealko nápoje, káva, arašidy). Počas 2505 úradných kontrol preverili 3309 zásielok. Z 309 odobratých vzoriek nevyhovelo 12 (kokosové mlieko z Vietnamu, kakaová nátierka s lieskovcami zo Srbska, nelúpané arašidy z Číny, paradajková pasta z Iránu, sušienky polomáčané v kakaovej poleve s posypom škorice).

Medzi ďalšie potraviny, u ktorých našli inšpektori pochybenia, patria orechy. "Vo vlašských sa nachádzal nadlimitný počet škrupín, nefunkčný obal pri arašidoch bol prelepený lepiacou páskou," priblížil Bíreš.

Prekročené množstvo chemických látok našli podľa neho inšpektori vo včeľom mede kvetovom, podobne ako vlani neuvádzali niektorí výrobcovia čokolády a čokoládových figúrok množstvo kakaovej sušiny, alebo produkt predávali po dátume exspirácie. V ananásových rezoch sa našla prítomnosť syntetických farbív, v údenom bôčiku prišlo k prekročeniu najvyššieho prípustného množstva uhľovodíka benzoapyrén, konzerva tresčej pečene obsahovala mŕtve škrkavky, u domácej bravčovej masti namerali kontrolóri prekročený limit kyseliny olejov.

"Celkovo inšpektori odobrali 13.335 vzoriek, všetky boli analyzované v akreditovaných laboratóriách ŠVPS. V kontrolách pokračujeme až do konca roka. Zavádzanie zákazníkov nebudeme v žiadnom prípade tolerovať," dodala Matečná.