Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Krajniak: Klienti a zamestnanci ZSS sa môžu hlásiť na 3. dávku vakcíny

Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR Milan Krajniak (Sme rodina) počas tlačovej konferencie k postupu pri očkovaní treťou dávkou akcíny proti ochoreniu COVID-19 v zariadeniach sociálnych služieb a predstavení ďalšej finančnej pomoci v rámci projektu: Podpora opatrovateľskej služby II. V Bratislave 7. októbra 2021. Foto: TASR Pavel Neubauer

My žiadosť zaevidujeme a posúdime, aby sme zdravotníckym tímom, ktoré budú vykonávať očkovanie, uľahčili prácu, uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak.

Bratislava 7. októbra (TASR) - Klienti a zamestnanci zariadení sociálnych služieb (ZSS) sa už môžu hlásiť na očkovanie treťou dávkou vakcíny proti novému koronavírusu. Povedal to minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) na tlačovej konferencii pred štvrtkovým rokovaním vlády. Na skupinové očkovanie už po novom bude stačiť päť prihlásených klientov alebo zamestnancov. Takisto sa môžu hlásiť i tí, ktorí chcú dostať prvú dávku.

"Dohodli sme s Ministerstvom zdravotníctva (MZ) SR postup, ako sa to bude realizovať," povedal Krajniak. Kým predtým bolo potrebných na skupinové výjazdové očkovanie v ZSS 20 nahlásených ľudí, teraz ich stačí päť. Rovnako ako predtým, očkovať budú výjazdové tímy MZ SR.

Keďže prihlasovanie je už spustené minister očakáva, že fyzicky sa očkovanie v ZSS začne o pár dní. Záujem treba nahlasovať na e-mailovú adresu vakcinacia@employment.gov.sk. "My žiadosť zaevidujeme a posúdime, aby sme zdravotníckym tímom, ktoré budú vykonávať očkovanie, uľahčili prácu," poznamenal minister. Skontrolovanú dokumentáciu rezort pošle na MZ, zverejní poradie, v akom boli žiadosti posielané, a na základe toho budú chodiť vakcinačné tímy do zariadení.

Výjazdové tímy zároveň môžu zaočkovať aj tých, ktorí majú záujem o prvú dávku vakcíny, ak prejavia záujem.

Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR Milan Krajniak (Sme rodina) počas tlačovej konferencie k postupu pri očkovaní treťou dávkou akcíny proti ochoreniu COVID-19 v zariadeniach sociálnych služieb a predstavení ďalšej finančnej pomoci v rámci projektu: Podpora opatrovateľskej služby II. V Bratislave 7. októbra 2021.
Foto: TASR Pavel Neubauer


Na margo toho, prečo sa štát rozhodol očkovať v ZSS aj treťou dávkou vakcíny Krajniak povedal, že okrem rôznych štúdií má na to rezort dôvod aj pre praktické skúsenosti s tým, že klienti a zamestnanci, ktorí boli zaočkovaní hneď na začiatku (vo februári) a ochoreli na COVID-19, mali v porovnaní s tými, ktorých zaočkovali neskôr, o trochu horší priebeh ochorenia.

Podľa prieskumu rezortu práce má záujem o tretiu dávku vakcíny proti ochoreniu COVID-19 najmenej polovica z tých klientov a zamestnancov, ktorým bola podaná druhá dávka.


M. Krajniak: Kontrolovať, či je zamestnanec očkovaný, je ústavne možné



Kontrola zo strany firiem, či je ich zamestnanec očkovaný proti ochoreniu COVID-19 alebo nie je, je ústavne možná. Nesmú však z toho plynúť žiadne postihy a bude si to žiadať novelu Zákonníka práce. Pred rokovaním vlády to povedal minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina).

"Na tripartite sme sa dohodli so všetkými sociálnymi partnermi, že preveríme u ministerky spravodlivosti, či existuje ústavná možnosť, ako by sa mohli zamestnávatelia opýtať svojich zamestnancov, či sú zaočkovaní alebo nie," poznamenal minister s tým, že takáto možnosť existuje, avšak nemožno z toho vyvodiť žiadne pracovnoprávne postihy. Je to len pre to, aby mohli firmy upraviť organizáciu práce a bezpečnosť pri práci napríklad tým, že zaočkovaní budú pracovať so zaočkovanými a nezaočkovaní s nezaočkovanými.

Na snímke sprava minister práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR Milan Krajniak (Sme rodina) a štátny tajomník MPSVR Boris Ažaltovič počas tlačovej konferencie k postupu pri očkovaní treťou dávkou akcíny proti ochoreniu COVID-19 v zariadeniach sociálnych služieb a predstavení ďalšej finančnej pomoci v rámci projektu: Podpora opatrovateľskej služby II. V Bratislave 7. októbra 2021.
Foto: TASR Pavel Neubauer


"Pôvodne sme uvažovali, že by to mohlo byť stanovené vyhláškou Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, ale nakoniec to stanovisko je také, že by sme to mohli upraviť, ak bude taká všeobecná vôľa, v Zákonníku práce," skonštatoval minister.

Na najbližšej tripartite chce minister túto odpoveď sprostredkovať všetkým sociálnym partnerom, a ak bude zhoda, Krajniak si vie predstaviť novelu Zákonníka práce, ktorá umožní firmám žiadať zamestnancov o informáciu o zaočkovanosti.