Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Medzinárodný obchod klesne v 2. kvartáli pravdepodobne o 27 percent

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Obchod v rozvíjajúcich sa ekonomikách zaznamenal v apríli strmý pád. Jeho pokles bol omnoho výraznejší než v prípade priemyselne rozvinutých ekonomík.

Ženeva 11. júna (TASR) – Medzinárodný obchod by mal v 2. štvrťroku zaznamenať prepad o 27 % a za celý rok sa očakáva pokles približne o 20 %. Uviedla to Konferencia Spojených národov pre obchod a rozvoj (UNCTAD). Ako informovala, dôvodom je pandémia nového koronavírusu, ktorá viedla ku kolapsu kľúčových sektorov ako energetický a automobilový.

Za 2. štvrťrok tak organizácia prakticky potvrdila svoj odhad z polovice mája. Pred mesiacom zároveň zverejnila odhad vývoja obchodu za 1. štvrťrok, pričom uviedla, že za prvé tri mesiace klesol obchod približne o 3 %.

"Predpokladajúc pokračovanie neistoty Konferencie Spojených národov pre obchod a rozvoj odhaduje, že za celý rok 2020 zaznamená medzinárodný obchod pokles zhruba o 20 %," uviedla organizácia v najnovšej správe. Ako dodala, najmä obchod v rámci automobilového a energetického sektora sa prakticky zrútil, zatiaľ čo obchod s agrokomoditami bol relatívne stabilný.

Organizácia dodala, že obchod v rozvíjajúcich sa ekonomikách zaznamenal v apríli "strmý pád". Jeho pokles bol omnoho výraznejší než v prípade priemyselne rozvinutých ekonomík. Dovoz do rozvíjajúcich sa ekonomík klesol v apríli o 19 % a vývoz zaznamenal pokles na úrovni 18 %.