Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Miera inflácie v eurozóne sa v júni zrýchlila na 0,3 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ekonómovia očakávali, že inflácia zotrvá na májovej úrovni.

Luxemburg 30. júna (TASR) - Medziročná miera inflácie v eurozóne zaznamenala tento mesiac zrýchlenie, k čomu prispel najmä vývoj cien energií. Tie síce opäť klesli, avšak slabším tempom. Poukázali na to v utorok zverejnené údaje štatistického úradu Európskej únie Eurostat, ktorý zverejnil rýchly odhad.

Podľa Eurostatu sa spotrebiteľské ceny v eurozóne zvýšili v júni medziročne o 0,3 %, zatiaľ čo v máji dosiahla miera inflácie 0,1 %. Ekonómovia očakávali, že inflácia zotrvá na májovej úrovni.

Vývoj v júni do veľkej miery ovplyvnili ceny energií, ktoré síce pokračovali v poklese, avšak miernejšom než v predchádzajúcom mesiaci. Zatiaľ čo v máji klesli ceny energií medziročne o 11,9 %, v júni ich pokles dosiahol 9,4 %.

Ceny potravín, alkoholických nápojov a tabakových výrobkov vzrástli o 3,1 % po 3,4-percentnom raste v máji a ceny služieb sa zvýšili o 1,2 % po 1,3-percentnom medziročnom raste v predchádzajúcom mesiaci.

Bez započítania cien potravín, alkoholu a tabakových výrobkov dosiahla jadrová inflácia 0,8 %. Mierne sa tak spomalila, keď v máji predstavovala 0,9 %.