Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Miera nezamestnanosti v USA v marci vzrástla na 4,4 %

Na archívnej snímke z 13. marca 2020 odborní pracovníci v oblasti pohostinstva čakajú v rade v suteréne garáže, aby požiadali o dávku v nezamestnanosti v Los Angeles. Počet Američanov, ktorí v uplynulom týždni požiadali o podporu v nezamestnanosti, prudko vyskočil. Bol viac než dvojnásobný v porovnaní s očakávaniami a ďaleko prekonal historické maximum z týždňa predtým. Dôvodom je pandémia nového koronavírusu a jej ničivé ekonomické následky. Počet nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti v týždni skončenom 28. marca na sezónne upravenej báze stúpol na 6,65 milióna z 3,3 milióna v týždni predtým, uviedlo americké ministerstvo práce. Ekonómovia počítali s poklesom na 3,1 milióna. Foto: TASR/AP

Počet pracovných miest mimo poľnohospodárstvo v marci padol o 701 000.

Washington 3. apríla (TASR) – Nezamestnanosť v USA sa v marci prudko zvýšila. Aktuálna správa amerického ministerstva práce ukázala prvé ekonomické škody, ktoré spôsobila pandémia nového koronavírusu. V najbližších mesiacoch sa očakáva, že nezamestnanosť bude pokračovať v raste.

Miera nezamestnanosti v marci vyskočila na 4,4 % z viac ako 50-ročného minima 3,5 % vo februári, uviedlo ministerstvo práce. Dôvodom sú reštriktívne opatrenia, ktoré spôsobili uzavretie veľkých častí ekonomiky, ktoré majú zastaviť šírenie vírusu.

Počet pracovných miest mimo poľnohospodárstvo v marci padol o 701 000. To bol prvý pokles od roku 2010. Ekonómovia počítali so znížením len o 100 000 a nárastom nezamestnanosti na 3,7 %.

Očakáva sa, že miera nezamestnanosti bude pokračovať v raste a prekročí 10 %. Marcová správa ministerstva práce ani zďaleka naodráža rozsah škôd, ktoré už spôsobila pandémia, keďže pokrýva obdobie do 12. marca, keď sa zatváranie ekonomiky ešte len začínalo.

Aktuálny vývoj lepšie zachytávajú týždňové správy o počte nových žiadostí o podporu. Počas dvoch týždňov (do 28. 3.) ich počet stúpol zhruba o 10 miliónov. Tieto čísla - 3,3 milióna v týždni do 21. marca a 6,65 milióna v týždni do 28. marca - zatienili všetky doterajšie rekordy. Na porovnanie počas minulej krízy dosiahol počet nových žiadostí maximum 665 000 v marci 2009. Dovtedajšie historické maximum bolo 695 000 z októbra 1982.

"Myslím si, že keď o mesiac dostaneme aprílové údaje, uvidíme, že v ekonomike sa stratilo 10 až 15 miliónov pracovných miest," uviedol hlavný ekonóm Moody’s Anlaytics Mark Zandi. "To by bolo v súlade s údajmi o nových žiadostiach o podporu v nezamestnanosti, ktoré dostávame."