Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Sulík navrhne za šéfa regulácie sieťových odvetví Jurisa

Ilustračné foto. Foto: TASR –Jaroslav Novák

Andrej Juris sa dlhodobo venuje energetike. Okrem iného pôsobil v spoločnosti Západoslovenská distribučná, kde zastával post riaditeľa pre stratégiu a rozvoj a neskôr sa stal predsedom predstavenstva.

Bratislava 6. júla (TASR) – Vicepremiér a minister hospodárstva Richard Sulík navrhne vláde vymenovať za predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) dlhoročného odborníka v energetike Andreja Jurisa. Nomináciu šéf rezortu hospodárstva predloží v stredu na zasadnutí vlády.

„Vyvinuli sme maximálne úsilie, aby bol vo vedení nezávislého regulačného orgánu skúsený odborník," vyhlásil Sulík. Vicepremiér verí, že vláda túto nomináciu schváli a pod novým vedením bude ÚRSO robiť transparentnú, nezávislú a nediskriminačnú cenovú reguláciu. Rezort hospodárstva vyhlásil výberové konanie a verejné vypočutie kandidátov na post šéfa regulačného úradu 9. júna. Do výberového konania sa prihlásili 14 kandidáti.

Andrej Juris sa dlhodobo venuje energetike. Okrem iného v rokoch 2004 – 2019 pôsobil v spoločnosti Západoslovenská distribučná, kde zastával post riaditeľa pre stratégiu a rozvoj a neskôr sa stal predsedom predstavenstva. V rokoch 2005 – 2010 bol aj členom Rady Protimonopolného úradu. V minulosti pôsobil aj ako výkonný riaditeľ Centra pre hospodársky rozvoj, absolvoval stáž vo Svetovej banke.

ÚRSO je orgánom štátnej správy pre oblasť regulácie sieťových odvetví s celoslovenskou pôsobnosťou. Vykonáva cenovú reguláciu v elektroenergetike, v plynárenstve, v tepelnej energetike a vo vodnom hospodárstve, ako aj vecnú reguláciu v sieťových odvetviach. Úrad robí aj kontrolu v sieťových odvetviach, sleduje dodržiavanie príslušnej legislatívy a ukladá pokuty za porušenie ustanovených povinností. Stanovuje tiež pravidlá pre fungovanie vnútorného trhu s elektrinou a pravidlá pre fungovanie vnútorného trhu s plynom. Má aj kompetencie vo veci ochrany spotrebiteľa v oblasti energetiky. Predseda úradu je volený na šesť rokov.