Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Nezamestnanosť v eurozóne klesla v máji pod 8 %

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

V celej Európskej únii dosiahla miera nezamestnanosti v máji 7,3 %. Oproti aprílu sa tiež mierne znížila, keď v apríli predstavovala 7,4 %.

Luxemburg 1. júla (TASR) - Luxemburg 1. júla (TASR) - Nezamestnanosť v eurozóne klesla v máji pod 8 % a dostala sa na najnižšiu úroveň za posledný rok. Poukázali na to vo štvrtok zverejnené údaje štatistického úradu Európskej únie Eurostat.

Miera nezamestnanosti v krajinách s jednotnou menou dosiahla po úprave o sezónne vplyvy v máji 7,9 % oproti aprílovej hodnote 8,1 %. Májová hodnota nezamestnanosti je tak najnižšia od mája minulého roka, v ktorom nezamestnanosť v eurozóne dosiahla 7,5 %. Údaje sú lepšie aj v porovnaní s očakávaniami, keďže analytici počítali s miernejším poklesom na 8 %.

V celej Európskej únii dosiahla miera nezamestnanosti v máji 7,3 %. Oproti aprílu sa tiež mierne znížila, keď v apríli predstavovala 7,4 %. Na porovnanie, v máji minulého roka dosahovala nezamestnanosť v EÚ 6,9 %.

Ešte výraznejším tempom klesla nezamestnanosť v eurozóne medzi mladými ľuďmi. Vo vekovej kategórii do 25 rokov dosiahla v máji 17,5 %, zatiaľ čo v apríli predstavovala 18,4 %. V celej EÚ klesla z 18,2 % v apríli na 17,3 %.