Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Novým predsedom Predstavenstva Slovenskej pošty je M. Ľupták

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Andrej Galica

Ľupták bude súčasne vykonávať tiež povinnosti generálneho riaditeľa, a to dovtedy, kým rezort dopravy vyhlási výberové konanie na nového riaditeľa pošty.

Bratislava 1. júna (TASR) – Novým predsedom predstavenstva Slovenskej pošty je od pondelka Martin Ľupták. Do tejto pozície ho vymenoval minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina). Vo funkcii vystriedal Petra Helexu, ktorý bol odvolaný aj z postu generálneho riaditeľa. Ľupták tak bude súčasne vykonávať povinnosti generálneho riaditeľa. A to dovtedy, kým rezort dopravy vyhlási výberové konanie na nového riaditeľa pošty.

"Vedenie Slovenskej pošty je pre mňa novou výzvou. Nielen preto, lebo ide o spoločnosť, ktorá je jedným z najväčších zamestnávateľov na Slovensku, ale aj pre jej potenciál transformovať sa na modernú a efektívnu európsku poštu. Ďakujem súčasnému manažmentu Slovenskej pošty za pracovné nasadenie, ale aj za úspešné zavádzanie nových projektov a služieb, na ktoré chcem nadviazať," vyhlásil Ľupták.

Zdôraznil, že má jasno v tom, kam by spoločnosť pod jeho vedením mohla rásť. "Cieľom nie sú abstraktné vízie, ale smelé a konkrétne čísla. Preto verím, že by sa Slovenská pošta mohla v budúcnosti dostať na úroveň podniku, ktorý bude zrkadlom a vzorom hlavne pre iné poštové podniky vo svete a na ktorý budú aj jeho zamestnanci pyšní," dodal.

Ľupták vyštudoval Obchodnú fakultu so zameraním na komerčnú diplomaciu na Ekonomickej univerzite v Bratislave. Pracoval v rôznych oblastiach na Slovensku aj v zahraničí. Manažoval a riadil niekoľko súkromných spoločností. Pôsobil ako člen predstavenstva švédskej spoločnosti Bring Linehaul A.B. Švédsko, predseda predstavenstva v oblasti poradenstva Eurocontrol, senior viceprezident Slovenskej spoločnosti pre kvalitu. Bol aj predsedom predstavenstva v spoločnosti Elbacert, viceprezidentom a výkonným členom Európskej organizácie pre kvalitu a tiež pôsobil v Česmad Slovakia. Od roku 2006 bol podpredsedom predstavenstva a generálnym riaditeľom pre logistiku, dopravu a automobilový priemysel v spoločnosti Bring Trucking, dcérskej spoločnosti Nórskej pošty, kde zodpovedal za podnikový rast, obchodné stratégie, obstarávanie, audity, predaj a tiež za vývoj, kvalitu a inovácie.

Ľupták vo funkcii nahradil Petra Helexu. Ten stál na čele Slovenskej pošty od júla 2018.