Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

VIDEO: Daň z pridanej hodnoty na denníky sa zníži na 10 %

Ilustračné foto. Foto: TASR - Milan Kapusta

Plénum schválilo pozmeňujúci návrh poslanca SNS Karola Farkašovského, podľa ktorého sa zúži skupina tovarov, ktoré majú podliehať zníženej sadzbe DPH.

Bratislava 17. septembra (TASR) – Na Slovensku sa zníži daň z pridanej hodnoty (DPH) na denníky. Novelu zákona z dielne SNS v utorok schválili poslanci Národnej rady (NR) SR.



Plénum schválilo pozmeňujúci návrh poslanca SNS Karola Farkašovského, podľa ktorého sa zúži skupina tovarov, ktoré majú podliehať zníženej sadzbe DPH. "Sadzbe dane 10 % by tak podliehali len denníky, čo predstavuje zníženie príjmov DPH o 6 miliónov eur ročne," skonštatoval poslanec s tým, že sa tým berú do úvahy vplyvy na štátny rozpočet.

Novelou zákona o dani z pridanej hodnoty (DPH) klesne daň na noviny, časopisy a periodiká, tiež ilustrované alebo obsahujúce reklamný materiál, vychádzajúce najmenej štyrikrát týždenne, na 10 %. Znížená sadzba dane sa neuplatní na noviny, časopisy a periodiká, ktorých reklamný materiál jednotlivo alebo spolu tvorí viac ako 50 % celkového obsahu. Nižšia sadzba sa neuplatní ani na periodiká, v ktorých erotický obsah predstavuje jednotlivo alebo spolu viac ako 10 % celkového obsahu.