Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

VIDEO: Koncesionárske poplatky pre seniorov sa zrušia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Plénum schválilo novelu zákona z dielne SNS o úhrade za služby verejnosti poskytované Rozhlasom a televíziou Slovenska (RTVS).

Bratislava 17. septembra (TASR) – Koncesionárske poplatky pre seniorov a poberateľov dávok v hmotnej núdzi sa zrušia. Plénum schválilo novelu zákona z dielne SNS o úhrade za služby verejnosti poskytované Rozhlasom a televíziou Slovenska (RTVS).



"Tieto fyzické osoby sú v mnohých prípadoch ohrozené rizikom chudoby, preto sa domnievame, že platenie koncesionárskych poplatkov aj v polovičnej sadzbe je od týchto osôb vzhľadom na možné negatívne sociálne dôsledky nevhodné," tvrdia poslanci SNS.

Plénum rovnako schválilo pozmeňujúci návrh poslanca SNS Karola Farkašovského. Upravuje časový rozsah vysielania reklamy vo vysielaní televíznych programových služieb vysielateľa na základe zákona. Cieľom je umožniť vysielateľovi na základe zákona aspoň čiastočne vlastnou činnosťou kompenzovať výpadok príjmov z úhrad za služby verejnosti poskytované RTVS. Ten vznikne oslobodením od povinnosti platiť koncesionárske poplatky pre všetky fyzické osoby, ktoré v súčasnosti platia úhradu za služby verejnosti poskytované RTVS v polovičnej sadzbe.

"Navrhovaná právna úprava zachováva v súčasnosti stanovený celkový časový rozsah vysielania reklamy vo všetkých televíznych programových službách vysielateľa zo zákona, avšak mu umožňuje pružnejšie prerozdelenie medzi jednotlivé televízne programové služby," skonštatoval Farkašovský.