Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

OECD očakáva, že svetová ekonomika tento rok klesne o 4,5 %

Foto: TASR/AP

OECD vo svojej aktualizovanej prognóze očakáva, že ekonomika eurozóny tento rok klesne o 7,9 % a na budúci rok vzrastie o 5,1 %.

Paríž 16. septembra (TASR) - Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) zlepšila prognózu vývoja globálnej ekonomiky v tomto roku. Napriek tomu označila očakávaný pokles za bezprecedentný v modernej histórii a varovala, že neistota a riziká ohrozujúce výhľad zostávajú vysoké.

OECD počíta v tomto roku s poklesom globálneho hrubého domáceho produktu (HDP) o 4,5 %. V júni ešte očakávala pád o 6 %. V roku 2021 by sa mala svetová ekonomika oživiť a expandovať o 5 % (júnová prognóza: +5,2 %).

Po kolapse v 1. polroku 2020 sa ekonomika rýchlo zotavila po uvoľnení opatrení prijatých na zastavenie pandémie ochorenia COVID-19. Vlády, centrálne banky a medzinárodné inštitúcie podľa OECD zareagovali rýchlo a prijali rozsiahle opatrenia na zmiernenie následkov koronakrízy na príjmy a pracovné miesta. Tempo oživovania sa však v lete spomalilo. Podľa OECD bude pre úspešné zotavenie ekonomík kľúčové obnovenie dôvery, na čo bude potrebné "naučiť sa bezpečne žiť s týmto vírusom".

Vývoj globálnej ekonomiky je lepší, než sa pôvodne predpokladalo, ale aj tak zaznamená v tomto roku bezprecedentný pád.

Najzasiahnutejšie sektory, ako sú doprava a cestovný ruch, sa ešte plne nezotavili zo striktných reštriktívnych opatrení. Navyše mnohé krajiny bojujú s prudkým nárastom počtu infekcií, čo môže spôsobiť, že vlády môžu zaviesť nové reštrikcie.

OECD vo svojej aktualizovanej prognóze očakáva, že ekonomika eurozóny tento rok klesne o 7,9 % a na budúci rok vzrastie o 5,1 %. HDP Spojených štátov by sa mal tento rok znížiť o 3,8 % a v roku 2021 stúpnuť o 4 %. Čínska ekonomika by mala vzrásť o 1,8 % a v roku 2021 o 8 %. V prípade Japonska počíta OECD s poklesom o 5,8 %, respektíve expanziou o 1,5 %, a v prípade Británie s -10,1 %, respektíve +7,6 %.