Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Počet nových žiadostí o podporu v USA vyskočil na šesť a pol milióna

Na archívnej snímke z 13. marca 2020 odborní pracovníci v oblasti pohostinstva čakajú v rade v suteréne garáže, aby požiadali o dávku v nezamestnanosti v Los Angeles. Počet Američanov, ktorí v uplynulom týždni požiadali o podporu v nezamestnanosti, prudko vyskočil. Bol viac než dvojnásobný v porovnaní s očakávaniami a ďaleko prekonal historické maximum z týždňa predtým. Dôvodom je pandémia nového koronavírusu a jej ničivé ekonomické následky. Počet nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti v týždni skončenom 28. marca na sezónne upravenej báze stúpol na 6,65 milióna z 3,3 milióna v týždni predtým, uviedlo americké ministerstvo práce. Ekonómovia počítali s poklesom na 3,1 milióna. Foto: TASR/AP

Už číslo z predchádzajúceho týždňa zatienilo všetky doterajšie rekordy.

Washington 2. apríla (TASR) – Počet Američanov, ktorí v uplynulom týždni požiadali o podporu v nezamestnanosti, prudko vyskočil. Dôvodom je pandémia nového koronavírusu a jej ekonomické následky. Počet nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti, v týždni skončenom 28. marca, stúpol na 6,65 milióna, uviedlo americké ministerstvo práce. Ekonómovia počítali len s 3,1 milióna.

Počet nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti v týždni skončenom 28. marca na sezónne upravenej báze stúpol na 6,65 milióna z 3,3 milióna v týždni predtým, uviedlo americké ministerstvo práce. Ekonómovia počítali s poklesom na 3,1 milióna.

Už číslo z predchádzajúceho týždňa zatienilo všetky doterajšie rekordy. Na porovnanie počas minulej krízy dosiahol počet nových žiadostí maximum 665.000 v marci 2009. Dovtedajšie historické maximum bolo 695 000 z októbra 1982.

To znamená, že za dva týždne požiadalo o podporu celkovo zhruba 10 miliónov Američanov.

"Prežili sme recesiu aj útoky z 11. septembra. To, čo však vidíme teraz, ten pokles je naozaj horšie než obe tieto udalosti," uviedla šéfka portálu ponúkajúceho prácu CareerBuilder Irina Novoselsky.