Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Počet nových žiadostí o podporu v USA klesol takmer o milión a pol

Žena kráča večer po prázdnej ceste na Broadwayi v New Yorku 13. apríla 2020. Foto: TASR/AP

Za uplynulý mesiac počet nových žiadostí o podporu dosiahol celkovo zhruba 22 miliónov, čo znamená, že koronakríza už vymazala celý prírastok pracovných miest od poslednej veľkej recesie.

Washington 16. apríla (TASR) – Počet Američanov, ktorí v uplynulom týždni požiadali o podporu v nezamestnanosti, klesol menej, než sa očakávalo. Naďalej zostáva na vysokej úrovni, ktorá signalizuje, že reštriktívne opatrenia na zastavenie šírenia nového koronavírusu, spôsobujú veľké škody na trhu práce v USA.

Počet nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti, v týždni skončenom 11. apríla, na sezónne upravenej báze klesol na 5,245 milióna zo 6,615 milióna v týždni predtým, uviedlo americké ministerstvo práce. Ekonómovia počítali so znížením až na 5 miliónov.

Za uplynulý mesiac počet nových žiadostí o podporu dosiahol celkovo zhruba 22 miliónov, čo znamená, že koronakríza už vymazala celý prírastok pracovných miest od poslednej veľkej recesie, ktorú spustila finančná kríza. Počas expanzie, ktorá sa začala v júni 2009 a ktorú ukončila pandémia, v USA vzniklo okolo 21,5 milióna pracovných miest.

Aktuálne čísla signalizujú, že miera nezamestnanosti v USA aktuálne dosahuje minimálne 17 %. To je výrazne nad 10 %, kam sa miera nezamestnanosti dostala v dôsledku poslednej recesie, ktorá skončila v roku 2009.