Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Pokles tržieb sa v septembri medziročne prehĺbil

Na archívnej snímke zo 5. decembra 2018 sú banovky v hodnote 10, 20 a 50 eur. Foto: TASR/DPA

Výnimkou bolo stavebníctvo, v ktorom sa pokles tržieb v rámci medziročného porovnania prehĺbil. I

Bratislava 10. novembra (TASR) - Septembrové tempo medziročného poklesu tržieb v priemysle, doprave a v informáciách a komunikácii spomalilo na menej ako 1,5 % a vo vybraných trhových službách pod 3 %. Výnimkou bolo stavebníctvo, v ktorom sa pokles tržieb v rámci medziročného porovnania prehĺbil. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Z jednotlivých činností aj v septembri najväčší pokles tržieb zaznamenali činnosti cestovných agentúr a kancelárií, ich tržby boli medziročne nižšie o 78,4 %. Najviac sa darilo herniam a stávkovým kanceláriám, ktorých tržby vzrástli najviac od apríla 2015, v septembri boli medziročne vyššie o takmer 30 %.

Tržby za vlastné výkony a tovar sa v septembri oproti augustu vyvíjali priaznivo, medzimesačný rast dosiahli v doprave a skladovaní o 5,1 %, informačných a komunikačných činnostiach o 3,6 %, priemysle o 2,9 % a vo vybraných trhových službách o 2,3 %. Pokles bol len v stavebníctve, oproti predchádzajúcemu mesiacu sa však tržby znížili veľmi mierne o 0,1 %.

Tržby v priemysle v septembri 2020 medziročne klesli o 0,3 %. Zo 16 sledovaných zložiek odvetví, respektíve špeciálnych zoskupení odvetví malo deväť tržby nižšie ako minulý rok a v siedmich tržby prekonali úroveň minuloročného septembra. Najvýznamnejší pokles zaznamenali vo výrobe koksu a ropných produktov o 29,4 %, dodávke elektriny a plynu o 5,7 %, a vo výrobe textilu a kože o 16,2 %.

Pod úrovňou minuloročných tržieb sa od začiatku koronakrízy držia tržby v stavebníctve, septembrový prepad o 19,7 % bol však za toto obdobie najväčší (ide zároveň o najväčší pokles od októbra 2016).

Za deväť mesiacov roku 2020 tržby za vlastné výkony a tovar v priemysle medziročne klesli o 13,1 %, najväčší pokles bol vo výrobe dopravných prostriedkov o 18,7 %. Tržby v stavebníctve sa za deväť mesiacov v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2019 znížili o 11,7 %.