Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Priority agrorezortu do Plánu obnovy EÚ boli vyčíslené na 2,4 mld. eur

Na snímke minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ján Mičovský. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Príslušný materiál MPRV SR odovzdalo podľa jeho slov národnému gestorovi plánu obnovy - ministerstvu financií - 29. augusta.

Bratislava 30. septembra (TASR) - Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR vyčíslilo svoje priority do plánu obnovy EÚ na 2,4 miliardy eur. Prioritami budú napríklad digitalizácia, rizikový fond, vytvorenie odbytových združení či hospodárenie s vodou v krajine a ďalšie. Uviedol to v stredu na brífingu minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ján Mičovský (OĽANO). Príslušný materiál MPRV SR odovzdalo podľa jeho slov národnému gestorovi plánu obnovy - ministerstvu financií - 29. augusta.

V súvislosti s kritikou od poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv Mičovský oznámil, že ministerstvo pôdohospodárstva nespalo a už skoro pred dvoma mesiacmi vypracovalo "veľmi podrobnú stratégiu, ktorá reaguje na všetky zásadné problémy agrorezortu".



"Využívame nečakanú a mimoriadnu príležitosť podporiť tie sektory, ktoré sa nedajú podporiť alebo sanovať zo štátneho rozpočtu a (chceme) dať peniaze na oblasti, ktoré boli dlhodobo zanedbávané, ako sú digitalizácia, rizikový fond, potravinový sektor a výrobno-odbytové združenia, na prírode blízke hospodárenie (v lesoch), na takzvané živé laboratóriá, na závlahy a odvodňovacie kanály a na množstvo ďalších aktivít. Toto dohromady dáva sumu 2,4 miliardy eur," spresnil.

Mičovský uviedol, že MPRV je si vedomé, že takúto sumu nemôže v rámci národného plánu obnovy dostať. "Napočítali sme však tie najdôležitejšie veci. V súvislosti s dôrazom EÚ na takzvané zelené projekty sme však presvedčení, že práve náš rezort je ten, ktorý má povinnosť, nie nárok uchádzať sa o tieto zdroje. Urobili sme včas, čo sme urobiť mali," dodal v reakcii na kritiku agrokomôr Mičovský.