Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

R. Rybníček: Slabé čerpanie eurofondov sa už nesmie zopakovať

Na archívnej snímke prezident Únie miest Slovenska Richard Rybníček. Foto: TASR – Martin Baumann

Rybníček skonštatoval, že samosprávy sa chcú rozprávať o balíku minimálne 13 miliárd eur.

Trenčín 17. augusta (TASR) – V novom programovacom období sa už nesmie zopakovať, že Slovensko bude najhoršie spomedzi európskych krajín v úrovni čerpania eurofondov. Po rokovaní s predstaviteľmi Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR to povedal prezident Únie miest Slovenska Richard Rybníček.

„Momentálne sme krajinou, ktorá najmenej čerpá eurofondy. Je to, bohužiaľ, hanba pre túto krajinu. Zodpovednosť za to nesú predošlé vlády, ktoré sa hrubým spôsobom vykašľali na systematickejšie vyrovnávanie regionálnych rozdielov a rozvoj Slovenska,“ skonštatoval Rybníček.

Ako dodal, MIRRI chce komplexne zjednodušiť systém čerpania eurofondov v budúcom programovacom období, dôraz bude klásť na investície do regionálneho rozvoja aj do miest, obcí a vyšších územných celkov.

„Pozitívnou informáciou je aj fakt, že čerpať prostriedky bude možné až tri roky po skončení programovacieho obdobia a nie dva roky ako doteraz a že spoluúčasť miest a obcí bude iba 15 percent,“ zdôraznil Rybníček.

Podľa štátneho tajomníka MIRRI Vladimíra Ledeckého majú všetci skúsenosti z tohto, aké je problematické čerpanie eurofondov v tomto programovacom období.

„V tom budúcom programovacom období bude tých zdrojov ešte viac. Preto je priorita zjednodušiť ten systém čerpania. Chceme, aby sa o týchto peniazoch rozhodovalo v územiach, vznikajú rady partnerstva, ktoré by mali rozhodovať o jednotlivých projektových zámeroch. Snahou je, aby balíčky peňazí na integrované územné investície boli čo najväčšie, bolo ich čo najviac a aby pokrývali celú škálu kompetencií samospráv,“ zdôraznil Ledecký.

Ledecký nevedel špecifikovať výšku zdrojov z Európskej únie na programovacie obdobie 2021 – 2027, pretože je stále vo fáze rokovania. Rybníček však skonštatoval, že samosprávy sa chcú rozprávať o balíku minimálne 13 miliárd eur. „To je naša predstava, nemusí byť naplnená, ale urobíme všetko pre to, aby to bolo 13 a viac miliárd,“ zdôraznil prezident ÚMS.