Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

S. Vlčan: Pri Lučenci sa v chove potvrdil africký mor ošípaných

Na archívnej snímke minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuel Vlčan. Foto: TASR - Roman Hanc

Nákaza sa v komerčnom chove ošípaných Agrodružstva Agrospol, Boľkovce, farma Lučenec v okrese Lučenec.

Bratislava 23. júna (TASR) - Pri Lučenci v Boľkovciach sa vo veľkochove potvrdil africký mor ošípaných (AMO). Uviedol to po stredajšom rokovaní vlády minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan (nominant OĽANO).

„Národné referenčné laboratórium pre mor ošípaných vo Zvolene potvrdilo výskyt afrického moru ošípaných u domácich zvierat. Je to prvé potvrdenie AMO u domácich ošípaných v roku 2021," priblížil agrominister.

Nákaza sa podľa Vlčana vyskytla v komerčnom chove ošípaných Agrodružstva Agrospol, Boľkovce, farma Lučenec v okrese Lučenec.

Tento prípad je podľa neho závažný z toho dôvodu, že ide o veľkochov ošípaných, kde je približne 7400 ošípaných. „Vzhľadom na skutočnosť, že zatiaľ bol AMO potvrdený len u jatočných zvierat, ktoré sú v jednej sekcii, prišlo k ich izolácii. Realizuje sa usmrtenie zvierat len v tejto sekcii v počte 207 kusov," informoval.

„Sme nútení túto informáciu oznámiť aj Európskej komisii, preto môžeme predpokladať, že toto rozhodnutie prinesie aj ďalšie dôsledky," povedal.

Apeloval na chovateľov, aby veľmi prísne dodržiavali všetky opatrenia na ochranu chovov. „Verím, že zodpovedným prístupom zamedzíme rozsiahlym a neželaným škodám v poľnohospodárstve, ktoré môžu nastať šírením AMO," doplnil.

Dodal, že v utorok (22. 6.) už menoval osobitnú pracovnú skupinu, ktorá má v krátkom čase priniesť riešenia, ako bojovať proti šíreniu AMO. „Predpokladám, že v najbližšom čase budem môcť informovať o tom, ktorými opatreniami dosiahneme hlavne zníženie stavu diviačej zveri, ktorá nám spôsobuje nekontrolované šírenie AMO na území SR," uzavrel Vlčan.