Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

SaS: Slovensko z eurofondov prišlo nenávratne o 1 miliardu eur

Na snímke europoslankyňa za SaS a predsedníčka Výboru EP pre zamestnanosť a sociálne veci Lucia Ďuriš Nicholsonová počas brífingu s novinármi na tému "Nevyužité fondy EÚ, musíme konať" 8. februára 2021 v Bratislave. Foto: TASR – Martin Baumann

Slovenska má pri čerpaní fondov EÚ odhodiť rezortizmus.

Bratislava 8. februára (TASR) – Slovensko z eurofondov prišlo nenávratne o 1 miliardu eur, pretože do konca roku 2020 nezabezpečilo v Európskom fonde regionálneho rozvoja (EFRR) jej realokáciu.

Uviedla to na brífingu strany SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová, europoslankyňa za SaS a predsedníčka Výboru Európskeho parlamentu pre zamestnanosť a sociálne veci, za účasti Jany Bittó Cigánikovej, predsedníčky Výboru Národnej rady SR pre zdravotníctvo.



"Realokovať, teda presúvať odtiaľ, kde peniaze nemíňame, tam, kde ich potrebujeme, sme mohli len do roku 2020. Každý rok možno len určitú časť. Na rok 2020 to bola 1 miliarda eur. V momente, keď sme ju nepresunuli, sme o ňu prišli, musíme ju vrátiť. Tá je nenávratne preč, keďže sme ju nerealokovali, tak sme o ňu prišli," priblížila Ďuriš Nicholsonová. SR musí podľa nej pri čerpaní fondov EÚ "odhodiť rezortizmus".

Podľa Ďuriš Nicholsonovej sú v spomínanom fonde "zabetónované" ešte 4 miliardy eur, ale možno ich míňať len na to, na čo je EFRR primárne určený. "Dokonca my tie peniaze nemôžeme posúvať ani v rámci prioritných osí. V praxi to znamená, že nebudeme vedieť minúť 4 miliardy eur, keď za 7 rokov sme boli schopní minúť iba 2 miliardy eur," poznamenala.

To sa bude dať podľa nej zabezpečiť jedine tak, že sa všetky sily sústredia do toho, aby sa v čo najväčšej možnej miere zapojili do čerpania kraje, obce a mestá. Musí sa im poslať personál, ktorý im pomôže napísať projekty, aby vedeli zareagovať na výzvy. "Musíme proces odbyrokratizovať. Jedine tak ešte zachránime nejaké miliardy eur zo starého programovacieho obdobia, ktoré sú v EFRR. Presúvať peniaze v ňom už nemôžme," podčiarkla poslankyňa EP.

Podľa nej o realokácii vedelo aj Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR. "Konkrétne o tejto (spomínanej) realokácii bola informovaná vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí)," zdôraznila Ďuriš Nicholsonová.