Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

I. Matovič: U.S. Steel Košice treba pomôcť dekarbonizáciou

Na snímke vicepremiér a minister financií Igor Matovič (OĽANO) počas tlačovej konferencie Ministerstva financií SR na tému Informácie z rokovaní v Pittsburghu o budúcnosti U. S. Steel Košice 14. mája 2021 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Všetci vieme, že U. S. Steel Košice sú ekonomickým lídrom východného Slovenska, sú baštou zamestnanosti Košíc a okolia, podotkol Matovič.

Bratislava 14. mája (TASR) – Niet inej cesty, ako pomôcť košickým oceliarniam U. S. Steel Košice, než je dekarbonizácia, teda výmena vysokých pecí za elektrické. Uviedol to vicepremiér a minister financií Igor Matovič (OĽANO) v piatok počas tlačovej konferencie, na ktorej informoval o výsledkoch rokovaní v Pittsburghu. Výmena pecí by podľa slov vicepremiéra znížila emisie oceliarní o viac než 80 %, išlo by však o obrovskú investíciu (asi 1,5 miliardy eur), preto je na mieste rozprávať sa o tom, či by oceliarne nemali dostať pomoc z fondu obnovy či z iných zdrojov.

"Všetci vieme, že U. S. Steel Košice sú ekonomickým lídrom východného Slovenska, sú baštou zamestnanosti Košíc a okolia," podotkol Matovič s tým, že na Slovensku pôsobia tieto oceliarne už 23 rokov. Platí však, že trh s oceľou je v súčasnosti pod veľkým tlakom a oceliarske firmy po celom svete sa dostávajú do záporných čísel a mnohé skrachovali. Zároveň tieto firmy ovplyvňujú aj tlaky Európskej komisie na znižovanie emisií.

Práve zmena spôsobu výroby ocele v tomto podniku na východe Slovenska môže pomôcť naplniť záväzok Slovenska znížiť emisie. Aktuálne podnik produkuje v troch vysokých peciach, s ktorými súvisia emisie v objeme miliónov ton CO2 ročne. Slovensko sa však zaviazalo do roku 2030 znížiť emisie, preto chce podniku s dekarbonizáciou pomôcť.

Na snímke vicepremiér a minister financií Igor Matovič (OĽANO) počas tlačovej konferencie Ministerstva financií SR na tému Informácie z rokovaní v Pittsburghu o budúcnosti U. S. Steel Košice 14. mája 2021 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavol Zachar


Cieľom Matovičovej pracovnej cesty teda bolo podľa jeho slov dohodnúť sa s materskou firmou košických oceliarní, či sa štát spolu s podnikom pustia do takejto investície. "Až potom budeme hľadať možnosti," podotkol vicepremiér. Rozhodnutie teda zatiaľ nepadlo a o konkrétnej ponuke štátu smerom k podniku či sumách sa vyjadrovať nechcel, pretože je viazaný mlčanlivosťou. Ako však uzavrel, buď štát spoločne s podnikom do takejto investície pôjdu, alebo výroba ocele na východe Slovenska zrejme postupne zanikne.

Podľa oceliarní boli diskusie s ministrom Matovičom konštruktívne a prínosné. “Predstavitelia U. S. Steel boli obzvlášť potešení vôľou vlády Slovenskej republiky nájsť praktické riešenia pre naše spoločné úlohy, ako vylepšiť životné prostredie, klímu, podnikanie a ekonomiku. Tešíme sa na pokračovanie našich snáh, ako presadzovať spoločný záujem všetkých. Ide pritom o našich zákazníkov, zamestnancov, investorov, komunitu, Slovensko a aj našu planétu,” uviedol pre TASR hovorca U. S. Steel Košice Ján Bača.