Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Británia a EÚ predĺžili odklad dohody o dovoze chladeného mäsa

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Protokol vyvolával napätie v Severnom Írsku a očakávalo sa, že Británia jednostranne predĺži dobu odkladu.

Londýn/Brusel 30. júna (TASR) - Spojené kráľovstvo a Európska únia (EÚ) sa dohodli na predĺžení ochrannej lehoty, umožňujúcej kontroly chladeného mäsa dovážaného z Británie do Severného Írska, o tri mesiace, do 30. septembra.

Podľa tzv. severoírskeho protokolu mal byť dovoz týchto produktov, vrátane párkov či mletého mäsa, z Británie zakázaný. Šesťmesačná ochranná lehota, ktorá oddialila zákaz a na ktorej sa obe strany dohodli vlani v decembri, mala uplynúť dnes o polnoci.

Britský minister pre brexit David Frost vo svojom vyhlásení skonštatoval, že je rád, že sa podarilo dohodnúť na predĺžení ochrannej lehoty, kým sa nedosiahne trvalé riešenie. "Toto je prvý pozitívny krok, ale stále sa musíme dohodnúť na trvalom riešení. Severné Írsko je neoddeliteľnou súčasťou Spojeného kráľovstva a jeho spotrebitelia by mali mať možnosť užívať si výrobky, ktoré si roky kupovali z Británie," vyhlásil a dodal, že protokol sa musí uplatňovať pragmaticky a primerane.

Podľa neho je problém s chladeným mäsom iba jedným z veľkého množstva problémov, ktoré sú výsledkom toho, akým spôsobom protokol v súčasnosti funguje, a je potrebné nájsť riešenia s EÚ, aby sa zabezpečilo, že bude plniť svoje pôvodné ciele - chrániť tzv. Belfastskú dohodu, ktorá ukončila konflikt v Severnom Írsku, aj jednotný trh EÚ.

Podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič v tejto súvislosti uviedol, že zatiaľ čo EÚ zostáva „pevná“ pokiaľ ide o úplnú implementáciu severoírskeho protokolu, naďalej hľadá „kreatívne riešenia“ v záujme komunít v Severnom Írsku.

Podpredseda Európskej komisie (EK) pre medziinštitucionálne vzťahy a strategický výhľad Maroš Šefčovič.
Foto: TASR/AP


Problém s prevozom chladeného mäsa sa stal symbolom hlbšieho napätia v súvislosti s realizáciou protokolu. EÚ zakazuje dovoz chladeného, nemrazeného mäsa, ako sú párky, mleté mäso a iné výrobky, z tretích krajín.

Vzhľadom na to, že Severné Írsko uplatňuje pravidlá EÚ týkajúce sa bezpečnosti potravín, dovoz týchto výrobkov z Británie by nemal byť povolený.

V decembri EÚ odsúhlasila šesťmesačný odklad pod podmienkou, že Spojené kráľovstvo tieto výrobky jasne označí, že budú podliehať osobitným kontrolám v severoírskych prístavoch a že Spojené kráľovstvo bude pokračovať v zosúlaďovaní svojich pravidiel s pravidlami EÚ v oblasti bezpečnosti potravín počas doby odkladu. Londýn s tým súhlasil.

Protokol vyvolával napätie v Severnom Írsku a očakávalo sa, že Británia jednostranne predĺži dobu odkladu. Londýn však nakoniec predložil formálnu žiadosť a členské štáty EÚ a Európska komisia s ňou v zásade súhlasili.

EÚ spojila dohodu so skutočnosťou, že severoírske supermarkety prispôsobia svoje dodávateľské reťazce, čo znamená, že tieto výrobky budú získavať buď lokálne, alebo z Írskej republiky, a nie z Británie. Čiastočne aj na tomto základe došlo k predĺženiu odkladu.

Podľa zdrojov z Británie si vláda v Londýne nemyslí, že existujú dôvody, prečo sa britské párky nemôžu predávať v Severnom Írsku. To naznačuje, že stále existujú rozdiely pri interpretácii oboch strán o tom, na čom sa zhodujú.