Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Británia a Kanada uzavreli predbežnú dohodu o obchode

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Dokument podľa Londýna pripraví pôdu pre rokovania o novej dohode od roku 2021.

Londýn 22. novembra (TASR) - Británia a Kanada podpísali v sobotu (21. 11.) predbežnú dohodu o obchode s cieľom zabezpečiť kontinuitu svojich ekonomických vzťahov po skončení prechodného obdobia po brexite o šesť týždňov, 31. decembra 2020.

Britský premiér Boris Johnson a jeho kanadský náprotivok Justin Trudeau uzavreli dohodu v sobotu počas videokonferencie, oznámilo britské ministerstvo obchodu.

Dokument podľa Londýna pripraví pôdu pre rokovania o novej dohode od roku 2021.

Johnson dodal, že britskí vyjednávači sa usilujú o zabezpečenie nových obchodných dohôd pre Spojené kráľovstvo a najnovšie uzavreli dohodu o začatí práce na novej komplexnej obchodnej dohode s Kanadou od začiatku budúceho roka, ktorá bude ušitá Británii na mieru a viac naplní potreby jej ekonomiky.
Britský premiér Boris Johnson, archívne foto.
Foto: TASR/AP

Aj Trudeau počas videohovoru, na ktorom sa zúčastnili aj britská ministerka obchodu Liz Trussová a jej kanadská rezortná kolegyňa Mary Ngová, vyhlásil, že teraz budú obe strany pokračovať v práci na komplexnej dohode v nasledujúcich rokoch, ktorá skutočne maximalizuje vzájomné obchodné možnosti.

Británia vystúpila z Európskej únie (EÚ) na konci januára, ale do konca tohto roka platí prechodné obdobie. Počas neho obchod aj ďalšie záležitosti fungujú ako za čias jej členstva v bloku, ktorý uzavrel obchodné dohody s ostatnými krajinami sveta v mene všetkých krajín EÚ. Prechodná fáza sa však čoskoro skončí, čo znamená, že Londýn potrebuje uzavrieť vlastné dohody s obchodnými partnermi vrátane samotnej EÚ.

Britská obchodná komora privítala dohodu s Kanadou, zdôraznila však, že je potrebné rýchlo dosiahnuť podobné dohody aj na ďalších kľúčových trhoch.

V októbri uzavrela Británia zmluvu o voľnom obchode s Japonskom. Táto dohoda do veľkej miery zodpovedá súčasnej dohode medzi Tokiom a EÚ.