Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Ekonomika

Británia a USA uzavreli dohodu o colných procesoch

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Dohoda podľa Jesseho Normana umožní obidvom krajinám naďalej spolupracovať v boji proti colným priestupkom a uľahčí obchodné toky medzi krajinami.

Londýn 16. decembra (TASR) - Británia a Spojené štáty podpísali v stredu dohodu o colných procesoch, ktorá umožní, aby obchod medzi krajinami pokračoval bez problémov aj po tom, ako Británia s konečnou platnosťou opustí Európsku úniu.

"Je to dôležitá dohoda, ktorá zabezpečí kontinuitu po opustení EÚ. Zároveň demonštruje silu americko-britských colných vzťahov," uviedol Jesse Norman z britského ministerstva financií. Ako dodal, dohoda umožní obidvom krajinám naďalej spolupracovať v boji proti colným priestupkom a uľahčí obchodné toky medzi krajinami.

Británia predbežne počíta s tým, že obchodná dohoda s USA bude uzatvorená v apríli budúceho roka. Podľa americko-britskej obchodnej komory je však pre zmeny v Bielom dome potrebné počítať s odkladom rokovaní. Nový prezident Joe Biden sa totiž prednostne plánuje zamerať na riešenie problémov v rámci USA.