Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Britská vláda chce novú sieť rýchlovlakov, predstavila plán

Foto: rail.co

Británia má zatiaľ len jednu sieť rýchlovlakov, ktorá vedie z Londýna smerom na juh, cez podmorský tunel popod Lamanšský prieliv do Európy.

Londýn 28. januára (TASR) - Britská vláda dnes predstavila detaily plánu na vybudovanie novej siete rýchlovlakov, ktoré spoja Londýn s mestami na severe Anglicka.

Projekt dostal názov High Speed 2 a ide o prvú novú železničnú trať na sever od Londýna po viac ako sto rokoch, konštatuje agentúra AP.

Vlaky budú dosahovať rýchlosť až 360 kilometrov za hodinu a budú nielen citlivejšie k životnému prostrediu, ale aj ekonomicky efektívnejšie. Odporcovia nového projektu však tvrdia, že je príliš drahý a zničí "malebný" vzhľad anglického vidieka.

Prvý úsek trate s dĺžkou 225 kilometrov spojí Londýn s Birminghamom, ktorý je druhým najväčším mestom v Anglicku a mal by byť dokončený v roku 2026. Neskôr sa trať predĺži do Manchestru a Leedsu. Druhý úsek má byť hotový v roku 2032.

Výstavba novej trate má stáť 32,7 miliardy libier (38,41 miliardy eur) a mala by priniesť 100.000 pracovných miest. Rýchlovlak skráti dobu cestovania z Londýna do Manchestru o zhruba polovicu, na jednu hodinu a osem minút.

Britský minister financií George Osborne vyhlásil, že nová trať bude "motorom hospodárskeho rastu regiónov na severe Anglicka", a preto stojí za to investovať do tohto projektu aj napriek kritike jeho odporcov.

Británia má zatiaľ len jednu sieť rýchlovlakov, ktorá vedie z Londýna smerom na juh, cez podmorský tunel popod Lamanšský prieliv do Európy.