Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Británia kompletne zakázala export služieb do Ruska

Na archívnej snímke z 11. februára 2022 britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová. Foto: TASR/AP

Nové sankcie odrežú Rusku prístup k britským poradenským, manažérskym, audítorským či PR službám.

Londýn 4. mája (TASR) - Spojené kráľovstvo kompletne zakázalo export služieb do Ruska a uvalilo sankcie na 63 jednotlivcov a organizácií. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Británia prijala nový balík opatrení, aby zvýšila tlak na Moskvu pre jej nevyprovokovaný útok na Ukrajinu. Britský premiér Boris Johnson od začiatku ruského útoku 24. februára patrí medzi popredných podporovateľov Ukrajiny.

Nové sankcie odrežú Rusku prístup k britským poradenským, manažérskym, audítorským či PR službám. Väčšina veľkých firiem, ako sú napríklad spoločnosti patriace medzi veľkú štvorku audítorských a poradenských spoločností Deloitte, EY, KPMG a PwC, už predtým odišli z Ruska.

"Obchodovať s Putinovým režimom je morálnym úpadkom a pomáha financovať vojnovú mašinériu, ktorá spôsobuje nesmierne utrpenie po celej Ukrajine," uviedla britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová. "Odrezanie Ruska od prístupu k britským službám zvýši tlak na Kremeľ a v konečnom dôsledku pomôže zaistiť, že Putin na Ukrajine prehrá."

Súčasťou nového balíka opatrení sú aj sankcie namierené proti niektorým ruským médiám vrátane staníc RT a Sputnik. "Tieto stanice už boli stiahnuté z vysielania v Británii a zakázali sme, aby s nimi niekto obchodoval. Teraz sme zablokovali ich webové stránky, účty na sociálnych sieťach a aplikácie, čím zastavíme, aby pokračovali v šírení svojich klamstiev," uviedol britský minister pre technológie a digitálnu ekonomiku Chris Philp.