Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Ekonomika

Británia: Masívne zvýšenie výdavkov na obranu zaťaží ruskú ekonomiku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Britské ministerstvo tiež upozornilo, že vzhľadom na vysoký počet obetí vo vojne proti Ukrajine sa zvýšili výdavky na starostlivosť o zranených, ako aj na finančnú pomoc príbuzným padlých vojakov.

Londýn 23. októbra (TASR) - Masívne zvýšenie výdavkov na obranu v Rusku pravdepodobne prispeje k inflačným tlakom a výrazne zaťaží tamojšiu ekonomiku, uviedlo v pondelok britské ministerstvo obrany. Návrh ruského štátneho rozpočtu na rok 2024 počíta so zvýšením výdavkov na obranu o 68 % v porovnaní s predchádzajúcim rokom, čím by výdavky v tejto oblasti zodpovedali 6 % hrubého domáceho produktu, oznámilo ďalej ministerstvo. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Naopak, výdavky na vzdelávanie a zdravotníctvo majú zostať zmrazené na úrovni roku 2023, čo vzhľadom na infláciu znamená ich reálne zníženie. Britské ministerstvo tiež upozornilo, že vzhľadom na vysoký počet obetí vo vojne proti Ukrajine sa zvýšili výdavky na starostlivosť o zranených, ako aj na finančnú pomoc príbuzným padlých vojakov. Podľa britských informácií od začiatku vojny vo februári 2022 zahynulo alebo utrpelo trvalé zranenia 150.000 až 190.000 príslušníkov ruských ozbrojených síl.

Britské ministerstvo obrany od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu denne zverejňuje správy o vývoji vojny. Moskva ich popiera a Londýn obviňuje zo šírenia dezinformácií.