Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Británia naliehavo potrebuje zahraničných vodičov nákladných áut

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Prísne vízové predpisy, ktoré vstúpili do platnosti po brexite, aktuálne sťažujú príchod kvalifikovaných pracovných síl, čo ešte zvýšilo tlak na logistické odvetvie.

Londýn 26. septembra (TASR) - Veľké problémy s distribúciou benzínu a potravín nútia britskú vládu k radikálnej zmene postoja. Podľa správ britských médií chce premiér Boris Johnson umožniť prostredníctvom výnimiek umožniť príchod tisícom vodičov nákladných áut zo zahraničia, aby vyriešil ich akútny nedostatok.

Prísne vízové predpisy, ktoré vstúpili do platnosti po brexite, aktuálne sťažujú príchod kvalifikovaných pracovných síl, čo ešte zvýšilo tlak na logistické odvetvie. V poslednom čase sa objavili správy, že niektoré energetické koncerny pre nedostatok vodičov nedokážu zásobovať niektoré čerpacie stanice a na niektorých staniciach sa vytvorili dlhé rady. A práve tieto obrázky podľa britskej tlače presvedčili Johnsona, aby zmenil svoj postoj.

"Boris má už plné zuby negatívnych titulkov v novinách a chce, aby sa to vyriešilo, a už sa nestará o vízové povinnosti," citoval Financial Times zdroj blízky britskému premiérovi.
Na archívnej snímke britský premiér Boris Johnson 14. mája 2021 v Londýne.
Foto: TASR/AP

Predstaviteľom firiem a podnikateľských zväzov odľahlo. Konfederácia britského priemyslu (CBI) však varovala vládu, aby nepočítala s tým, že krízu vyrieši niekoľko tisíc zahraničných vodičov, predovšetkým v situácii, keď kvalifikovaní pracovníci chýbajú v mnohých odvetviach.

"Nemáme vyučených mäsiarov, nemáme vyučených zváračov, nemáme kuchárov, nemáme elektroinžinierov, preto je v celej ekonomike nedostatok pracovných síl," uviedol šéf CBI Tony Danker v rozhovore pre BBC.

Vláda požaduje od firiem, aby zamestnávali viacej britských pracovníkov, aby ich vyškolili a tiež, aby im dávali vyššie mzdy. Danker priznal, že reforma je potrebná, ale kritizoval vládu za jej prístup. "Za noc nespravíte z výdajcu batožiny mäsiara ani z majiteľa obchodu kuchára."

Podľa odhadu odvetvového zväzu Road Haulage Association vo Veľkej Británii aktuálne chýba približne 100.000 vodičov nákladných áut. Preto je na mnohých miestach nedostatok rôznych tovarov a regály sú prázdne. Spoločnosti BP a Esso nemôžu pre nedostatok vodičov zásobovať niektoré čerpacie stanice.